Helpota valintojasi: Hell yeah or No -periaate

Jussi Venäläinen
5.4.2023
Kuva: Pexels.com / qimonoVetääkö jatkuva valintojen tekeminen mielesi solmuun?

Itselläni ainakin. Monesti tuntuu, että hyviä ja jollain tapaa hyödyllisiä vaihtoehtoja on liikaa. Voisi suunnata niin moneen suuntaan ja tehdä niin monia asioita. Varsinkin kun on yrittänyt vuosia kultivoida elämää ja työtilannetta, joissa olisi varaa ja väljyyttä valita mitä tekee.

Loistavia vaihtoehtoja kuitenkin on vähemmän. Ja sekös harmittaa, jos olet mennyt sanomaan hyvälle vaihtoehdolle Kyllä, ja joudut sen takia sanomaan loistavalle Ei.

Miten helpottaa loistaviin vaihtoehtoihin ohjautumista?

Heuristiikat ovat periaatteita ja peukalösääntöjä, jotka systemaattisesti johdattavat halutun suuntaisiin lopputuloksiin yksinkertaisen käsittelyprosessin kautta. Yksi parhaista ja tarttuneimmista heuristiikoista, joita olen vuosien varrella oppinut, on Derek Siversin Anything you want -kirjasta poimittu “Hell yeah or No”. Eli valintahetkissä vaihtoehdot jakaantuvat kategorioihin Totta helvetissä tai Ei.

Tuo periaate on valintatilanteet niin radikaalisti kahtiajakava, että se luo selkeyttä. Mikäli jokin vaihtoehto on varsin hyvä tai kiva, valinta on Ei. Tämä poistaa paljon arpomista valinta- ja päätöshetkistä ja tekee Ei:n sanomisesta helpompaa. Valitset toteuttaa vain asioita, jotka menevät kategoriaan hell yeah. Ja kun sanot useammille asioille Ei, niin sinulla on mahdollisuus valita loistavat vaihtoehdot niiden tullessa eteen.

Mistä tietää mikä on hell yeah?

Olen toteuttanut tuota periaatetta niin, että ollakseen hell yeah, täytyy valinnan olla sekä intuitiivisesti että älyllisesti hell yeah. Näin vältän tilanteet, joissa vain tunne- tai järkiperusteet ratkaisevat - tarvitaan molemmat.

On tärkeää huomioida, että hell yeah ei ole staattinen kategoria, vaan se elää tilanteen mukaan. Mikäli olet aivan solmussa työn ja arjen täyteyden kanssa, niin hyvin harva asia mahtuu hell yeah -kategoriaan. Sitten taas jos olet työttömänä tai opiskelijana etsimässä itsellesi sopivinta suuntaa, niin hyvinkin moni vastaantuleva asia voi olla hell yeah.

Tässä periaatteessa kyse ei aina ole myöskään oman halun mukaisesti toimimisesta, vaan myös siitä mihin olet sitoutunut ja missä ympäristössä toimit. Jos olet osa isompaa työyhteisöä, se saattaa määritellä sinulle mitkä valinnat ovat hell yeah, koska ne ovat esimerkiksi välttämättömiä yhteistoiminnalle tai työnkuvallesi. Samalla tavoin yhteiskunta luo rajoja esimerkiksi laeilla ja säädöksillä.

Uskon, että pitkässä juoksussa hell yeah -valinnat johtavat syvään ja fokusoituneeseen elämään. Ehkä jopa elämään, joka on hell yeah.  Totta kai monta kivaa asiaa menee ohi, mutta on ihan hyvä, että kaikkea ei voi saada. Joskus käy myös niin, että valitset tänään hell yeah -valinnan, ja huomenna tulee tarjolle vielä hell yeahimpi vaihtoehto, mutta tulevaisuutta ei voi ennustaa - kun hell yeah tulee vastaan, siihen kannattaa sitoutua.

Kysy itseltäsi:

Missä asioissa sinulla on valinnanvaikeuksia?
Missä asioissa päädyt usein sanomaan loistovaihtoehdoille Ei?
Voisitko käyttää näissä teemoissa hell yeah or no -periaatetta?


Toivon sinulle selkeiden valintojen viikkoa! Laita toki viestiä, miten tämä valintaperiaate toimii tai on jo toiminut sinulla 😊

- Jussi

Jaa tämä kirjoitus muidenkin
iloksi ja hyödyksi.