close flow
flow-kirja - jussi venäläinen - flow akatemia

Haluamme auttaa sinua pääsemään flow'hun. Saat kirjeessä viikottain vinkkejä, työkaluja ja näkökulmia miten työskentelet viisaasti, virtaavasti ja valmentavasti.

Maistiaisena ja introna sisältöihimme saat samalla 16-sivuisen Viisaan työn oppaan.

Blogi

Oletko patologinen perfektionisti?

Kuva: Unsplash / Eran Menashri

Onko sinulla korkeat standardit?
Jäätkö usein ylihinkkaamaan asioita?
Jämähdätkö usein valkoisen paperin ääreen?
Kelpaako sinulle vain täydellinen?

Mikäli vastasit kaikkiin kyllä, mahtavaa! Olet otaksuttavasti täydellisyyden tavoittelija eli perfektionisti.

Perfektionismi on työn välttelyn hienostuneimpia muotoja. Se on kuin mielen sisäinen agilitysuoritus, jossa hyppäät toinen toistaan korkeammalle asettamiesi rimojen yli. Täysille pisteille pääset vain kun vakuutat peilistä näkyvän ikikriittisen tuomarin.

Me itsensä piinaamisen virtuoosit tunnemme hyvin perfektionismin varjon, joka seuraa meitä kaikkialle tuottaen stressiä, ahdistusta ja itsekritiikkiä. Joskus kuulee puhuttavan rakentavasta tai normaalista perfektionismista, mutta todellinen typerän työn taitaja pysyttelee kaukana moisesta ja vannoo patologisen perfektionismin nimiin.

Monien mielessä perfektionismi yhdistyy ylisuorittamiseen, josta kirjoitin aiemmin. Vaikka niillä on kyllä sukulaisuutta, niin lasken perfektionismin yhdeksi välttelyn muodoksi, koska siihen perfektionismi yleensä käytännössä johtaa - kahdella tapaa. Et halua aloittaa tekemistä tai aloitettuasi päästää epätäydellistä tuotosta käsistäsi.

Aloittamisen pelko on perfektionismin klassinen ilmentymä. Se on kuin mielesi asettama este, joka estää sinua edes yrittämästä, sillä alitajuisesti uskot, ettet voi saavuttaa asettamiasi odotuksia. Takaraivossa kalvava epäonnistumisen pelko saa sinut lamaantumaan, josta seuraa mitäs muuta kuin vitkuttelua eli prokrastinointia.

Mikäli pääset tehtävissä liikkeelle, toimii perfektionismi hienosti myös tehtävän suorittamisen loppupäädyssä. Kun annat perfektionismille vallan, päädyt ylihinkkaamaan. Työsi ja elämäsi voivat muuttua loppumattomaksi tarinaksi saavuttaa aina siirtyvä maaliviiva - täydellinen lopputulos. Tämä ei ainoastaan kuluta sinua fyysisesti ja henkisesti, vaan vie myös ilon ja mielekkyyden työstäsi. Puhumattakaan aikaansaamattomista työtehtävistä, joille ei jäänyt hinkkauksen jälkeen aikaa.

Miten sitten ruokkia ja ylläpitää perfektionismia? Ole armottoman kriittinen itseäsi kohtaan. Vaadi itseltäsi täydellisyyttä ja virheettömyyttä. Kontrolloi kaikkea, äläkä luovu hallinnasta. Tarkista päivien päätteeksi, että mitkä asiat eivät menneet täydellisesti. Jos työtäsi arvioidaan, ota se kritiikkinä asian sijaan sinua itseäsi kohtaan. Omaksu somen ja työelämän suorituskeskeisyys ja ammenna siitä tarvetta olla paras kaikessa. Näitä toteuttamalla voit saavuttaa autuuden, jossa perfektionismi hallitsee elämääsi.

Toivon sinulle täydellisyyden tavoittelun täyteistä viikkoa. Onko sinulla kikkakakkosia ruokkia perfektionismia? Jaa ne ihmeessä muillekin, jotta voimme kaikki oppia niistä!

Vessi Junalainen
Typerän työn tietäjä
Typeryyden Akatemia

Mikäli Vessin ravistelu olisi tarpeen työporukallesi, niin kurkkaa Typerän työn valmennukset!

Viime tinkaan vitkuttelun voima

Vitkuttelu eli prokrastinaatio on työn välttelyn jaloimpia muotoja. Vitkuttelu on kuin tantrinen piirileikki työtehtävien ympärillä; tiedostat että tehtävä on tulossa, haluat jopa tehdä sen, mutta silti keksit aina uuden verukkeen siirtää tehtävää tuonnemmaksi.

Me typerän työn taitajat ymmärrämme, että mikä voima viime tinkaan jätetyillä tehtävillä on. Ne takaavat, että stressi ja ahdistus pysyvät kanssamme mahdollisimman pitkään. Viime hetken paniikki johtaa sitten sähläykseen, myöhästymisiin ja tietenkin ihanaan kiireen tuottamaan adrenaliiniryöppyyn. Parhaassa tapauksessa pääset ajelulle syyllisyyden ja riittämättömyyden karuselliin, jossa vain pyörit ahdistuksessa etkä saa mitään aikaiseksi.

Aktiivinen vitkuttelu on sitä, että teet kyllä paljon, mutta kaikkea muuta kuin tehtävää, joka sinun pitäisi tehdä. Asiakasreklamaatio odottaa listalla, mutta hoidat sähköpostit ja muut viestit “alta pois”, teet pikkutehtävät, järjestelet todo-listoja ja peset bioastian. Pitäähän maailman olla valmis ennen kuin voit aloittaa. Kunnes et enää ehdi tehdä tehtävää ja se siirtyy huomiselle.

Passiivinen vitkuttelu taas on sitä, että myönnät itsellesi lupia olla tekemättä ikäviä tehtäviä. Tehtävät siirtyvät odottamaan “parempaa hetkeä”, joka tulevaisuudesta löytyy aina. Syy voi olla mitä vain tehtävän nihkeydestä inspiraation puutteeseen ja varvaskipuun.

Sekä aktiivinen että passiivinen vitkuttelu ovat molemmat tunnesäätelyn keinoja. Niiden avulla voit lykätä tehtäviin liittyvien ikävien tunteiden kokemista - kunnes ne on pakko kokea.

Molemmat edellä mainituista tavoista ovat toimivia reittejä typerään työhön. Taitavimmat typeröitsijät osaavat toteuttaa molempia vitkuttelun tapoja mahdollisimman epäsopivissa paikoissa, työn kitkaa ja kärsimystä maksimoiden.

Toimiviksi testattuja tapoja tuottaa ja ylläpitää vitkuttelua on pitää jokainen projekti mahdollisimman isoissa, epämääräisissä palasissa, jotta aloittaminen on mahdollisimman vaikeaa. Pidä aina näkyvillä ja helposti saatavilla mahdollisimman paljon erilaisia harhautuksia työviestimistä someen ja uutisiin välttääksesi keskittymistä. Äläkä unohda täydellisen lopputuloksen tavoittelua - siitä lisää ensi viikolla.

Toivon sinulle vitkutteluntäyteistä viikkoa. Ylpeydellä voin kertoa, että onnistuin lykkäämään tämän viestin kirjoittamista kokonaiset kaksi päivää.


Vessi Junalainen
Typerän työn tietäjä
Typeryyden Akatemia


Mikäli Vessin ravistelu olisi tarpeen työporukallesi, niin kurkkaa Typerän työn valmennukset!

Typerä itsensä johtaminen - Välttelyn verrattomuus

Kuva: Adobe Stock

Kirjoitin viimeksi ylisuorittavista ajattelumalleista. Niiden vastakohta, välttelevät ajattelumallit, ovat myös loistava pohja typerälle työlle. Tee alta testi, joka kertoo miten etevä välttelijä olet.

Oletko verraton välttelijä? Tässä 12 kohdan testi:

💨 Karkaat haastavia tehtäviä someen tai helpompiin työtehtäviin.

💨 Ylihinkkaat asioita tarpeettomalla pieteetillä.

💨 Et pääse asioissa edes alkuun, koska odotat täydellistä lopputulosta.

💨 Vitkuttelet asioiden tekemistä kunnes ne on pakko tehdä.

💨 Olet tuuliajolla etkä enää edes yritä ottaa työtäsi haltuun.

💨 Teet vain sen, mitä vaaditaan.

💨 Mukavuusalue on sinulle itseisarvo.

💨 Suhtaudut työhön selviytymistaisteluna tehtäviä vastaan.

💨 Et nosta haastavia asioita pöydälle, vaan kyräilet itseksesi tai pienellä porukalla.

💨 Sisäinen puheesi työnteosta on ylijoustavaa ja paapovaa.

💨 Säästät pidemmät vessareissut työajalle.

💨 Käytät fraasia “Ei se työ tekemällä lopu.”

Mitä enemmän sait pisteitä, sen parempi välttelijä olet! Työssä kun ei ole tärkeää vain se miten töitä teet, vaan myös se miten ajattelet työstä ja suhtaudut siihen. Typerä ajattelu nimittäin johtaa typerään toimintaan, ja typerä toiminta johtaa typeriin tuloksiin.

Typerässä työssä on kaksi selkeää itsensä johtamisen ajattelumallia: ylisuorittava ja välttelevä (paapova). Ylisuorittamisessa mennään tehokkuus edellä, välttelevyydessä mukavuus edellä. Välttelevän ytimessä on tehdä töitä ja johtaa itseään omat kunkin hetken tunteet ja tarpeet edellä - yleensä kivuttomin vaihtoehto voittaa.

Välttelijöiden työ on kärsimystä, koska he eivät kohtaa työssään tarpeellista kipua. Ylisuorittajien työ taas on kärsimystä siksi, että he kohtaavat tarpeetonta kipua.

Olipa valintasi kumpi polku tahansa, niin on tärkeää, että toteutat sitä ääripäisen mustavalkoisesti. Turha kuvitella, että ylisuorittamisen ja paapovuuden välissä olisi joku tasapaino.

Taitavimmat typerän työn tekijät tietysti toteuttavat molempien koulukuntien oppeja epäsopivissa paikoissa, joka on sitten jo seuraavan tason typeröintiä. Esimerkiksi välttelemällä tehtäviä viime tippaan asti ja sitten jälkikäteen syyllistämällä itseään aikaansaamattomuudesta ylisuorittavan linssin läpi.

Toivon sinulle verrattoman välttelevää päivää. Löytyykö sinulta hyviä tunnistuskeinoja välttelylle? Jaa ne ihmeessä kommenttiosiossa, jotta voimme kaikki oppia niistä! Ylpeänä voin kertoa, että itse välttelin taitavasti tämän tekstin kirjoittamiseen tarttumista lähes koko 3,5 tunnin junamatkan, ja aloitin vasta 25 minuuttia ennen päätepysäkkiä.

Vessi Junalainen
Typerän työn tietäjä
Typeryyden Akatemia

Mikäli Vessin ravistelu olisi tarpeen työporukallesi, niin kurkkaa Typerän työn valmennukset!

Typerä itsensä johtaminen: Ylisuorittamisen ylhäys

Kuva: Adobe Stock

Oletko ylenpalttinen ylisuorittaja? Tässä 15 kohdan testi:

🔥 Käytät optimisuoritusta mittatikkuna työn suunnittelulle, eli johdat itseäsi kuin konetta.

🔥 Takerrut iltapäivisin siihen, jos todo-lista ei ole vielä tyhjä.

🔥 Venytät toistuvasti työpäiviäsi ylipitkiksi.

🔥 Bookkaat kalenterisi täyteen.

🔥 Olet hankkinut vapaa-aikasikin täyteen kaikkea.

🔥 Ponnistelet maksimin ja teet aina parhaasi.

🔥 Epämukavuusalue on sinulle itseisarvo.

🔥 Suhtaudut työhön taisteluna tehtäviä vastaan.

🔥 Et ehdi, tai edes malta, pitää (lounas)taukoja.

🔥 Toimit ansaintalogiikalla: “Kun teen X, saan levätä.”

🔥 Ankara sisäinen puheesi syyllistää sinut jatkuvasti.

🔥 Omanarvontuntosi perustuu suorituksiisi.

🔥 Kiire ja grindi ovat sinulle ylpeydenaiheita.

🔥 Asetat epärealistisen korkeita standardeja, itsellesi ja muille.

🔥 Käytät fraasia “Haudassa voi levätä.”

🔥 Työskentelet kuin Ikaros siipien palamisen partaalla, mutta se on hyväksyttävä uhraus.

Mitä enemmän sait pisteitä, sen parempi ylisuorittaja olet! Työssä kun ei ole tärkeää vain se miten töitä teet, vaan myös se miten ajattelet työstä ja suhtaudut siihen. Typerä ajattelu nimittäin johtaa typerään toimintaan, ja typerä toiminta johtaa typeriin tuloksiin.

Typerässä työssä on kaksi selkeää itsensä johtamisen ajattelumallia: ylisuorittava ja paapova. Ylisuorittamisessa mennään tehokkuus edellä, paapovuudessa mukavuus edellä. Ylisuorittavan otteen ytimessä on itsensä johtaminen aivan kuin konetta ohjelmoisi.

Olipa valintasi kumpi tahansa, on tärkeä toteuttaa sitä ääripäisen mustavalkoisesti. Turha kuvitella, että ylisuorittamisen ja paapovuuden välissä olisi joku tasapaino. Taitavimmat typerän työn tekijät tietysti toteuttavat molempien koulukuntien oppeja epäsopivissa paikoissa, mutta se on jo mestariluokan typeröintiä.

Palaamme ensi viikolla paapovien ajattelumallien pariin. Siihen asti toivon sinulle ylenpalttisen ylisuorittavaa päivää. Löytyykö sinulta hyviä tunnistuskeinoja ylisuorittamiselle? Jaa ne ihmeessä kommenttiosiossa, jotta voimme kaikki oppia niistä! Ylpeänä voin itse kertoa, että kirjoitin tätä tekstiä eilisiltana kello 22, koska pakkohan se on joka viikko blogiteksti saada ulos.

Vessi Junalainen
Typerän työn tietäjä
Typeryyden Akatemia

Mikäli Vessin ravistelu olisi tarpeen työporukallesi, niin kurkkaa Typerän työn valmennukset!