Millainen on lepomoraalisi?

Jussi Venäläinen
4.5.2023Törmäsin viikonloppuna lepomoraalin (rest ethic) käsitteeseen ja se kolahti heti. Puhumme usein työmoraalista, mutta lepomoraalista hyvin harvoin, vaikka jokaiselta meistä molemmat löytyvät.

Työ- ja lepomoraalien vahvuus kuitenkin vaihtelee vahvasti yksilöittäin. Tärkeää on tarkastella etenkin niiden vahvuuksien suhdetta, koska korkea työmoraali tarvitsee rinnalleen korkean lepomoraalin ja toisinpäin.

Epätasapaino moraalien välillä tulee tuottamaan kitkaa ja haasteita ennemmin tai myöhemmin. Ei ole tervettä, jos lepäät vain silloin kun et enää jaksa toimia. Sekään ei ole kovin hedelmällistä, jos toimit aina vasta sitten kun on pakko.

Mitä lepomoraaliin kuuluu? Se miten suhtaudut lepäämiseen kokonaisuutena ja miten näet palautumisen merkityksen, miten korkea prioriteetti lepääminen on sekä millä tavoilla ja rytmillä toteutat lepoa.

Kyse ei ole vain siitä, että ajattelet levon olevan tärkeää, vaan myös siitä miten toimit käytännössä. Eli pyhitätkö levolle aidosti tilaa ja aikaa, jota siihen tarvitaan. Vai odottaako lepo sopivaa hetkeä, jonka tekeminen antaa jossain kohtaa myöten?

Reflektoi:

Onko lepomoraalisi työmoraalisi tasolla?

Miten huomioit lepoa (työ)arjessasi? Näkyykö se päivissäsi?

Miten huomioit lepoa isommassa kuvassa? Löytyykö lepoa kalenteristasi?

Toivon sinulle levollista (työ)viikkoa 🙏

- Jussi


Mikäli oivalluttava syväupotus tämänkaltaisiin teemoihin kiinnostaa, niin kurkkaa tarjoamani puheet ja valmennukset työyhteisöille.

Jaa tämä kirjoitus muidenkin
iloksi ja hyödyksi.