Oletko patologinen perfektionisti?

Jussi Venäläinen
8.2.2024
Kuva: Unsplash / Eran Menashri

Onko sinulla korkeat standardit?
Jäätkö usein ylihinkkaamaan asioita?
Jämähdätkö usein valkoisen paperin ääreen?
Kelpaako sinulle vain täydellinen?

Mikäli vastasit kaikkiin kyllä, mahtavaa! Olet otaksuttavasti täydellisyyden tavoittelija eli perfektionisti.

Perfektionismi on työn välttelyn hienostuneimpia muotoja. Se on kuin mielen sisäinen agilitysuoritus, jossa hyppäät toinen toistaan korkeammalle asettamiesi rimojen yli. Täysille pisteille pääset vain kun vakuutat peilistä näkyvän ikikriittisen tuomarin.

Me itsensä piinaamisen virtuoosit tunnemme hyvin perfektionismin varjon, joka seuraa meitä kaikkialle tuottaen stressiä, ahdistusta ja itsekritiikkiä. Joskus kuulee puhuttavan rakentavasta tai normaalista perfektionismista, mutta todellinen typerän työn taitaja pysyttelee kaukana moisesta ja vannoo patologisen perfektionismin nimiin.

Monien mielessä perfektionismi yhdistyy ylisuorittamiseen, josta kirjoitin aiemmin. Vaikka niillä on kyllä sukulaisuutta, niin lasken perfektionismin yhdeksi välttelyn muodoksi, koska siihen perfektionismi yleensä käytännössä johtaa - kahdella tapaa. Et halua aloittaa tekemistä tai aloitettuasi päästää epätäydellistä tuotosta käsistäsi.

Aloittamisen pelko on perfektionismin klassinen ilmentymä. Se on kuin mielesi asettama este, joka estää sinua edes yrittämästä, sillä alitajuisesti uskot, ettet voi saavuttaa asettamiasi odotuksia. Takaraivossa kalvava epäonnistumisen pelko saa sinut lamaantumaan, josta seuraa mitäs muuta kuin vitkuttelua eli prokrastinointia.

Mikäli pääset tehtävissä liikkeelle, toimii perfektionismi hienosti myös tehtävän suorittamisen loppupäädyssä. Kun annat perfektionismille vallan, päädyt ylihinkkaamaan. Työsi ja elämäsi voivat muuttua loppumattomaksi tarinaksi saavuttaa aina siirtyvä maaliviiva - täydellinen lopputulos. Tämä ei ainoastaan kuluta sinua fyysisesti ja henkisesti, vaan vie myös ilon ja mielekkyyden työstäsi. Puhumattakaan aikaansaamattomista työtehtävistä, joille ei jäänyt hinkkauksen jälkeen aikaa.

Miten sitten ruokkia ja ylläpitää perfektionismia? Ole armottoman kriittinen itseäsi kohtaan. Vaadi itseltäsi täydellisyyttä ja virheettömyyttä. Kontrolloi kaikkea, äläkä luovu hallinnasta. Tarkista päivien päätteeksi, että mitkä asiat eivät menneet täydellisesti. Jos työtäsi arvioidaan, ota se kritiikkinä asian sijaan sinua itseäsi kohtaan. Omaksu somen ja työelämän suorituskeskeisyys ja ammenna siitä tarvetta olla paras kaikessa. Näitä toteuttamalla voit saavuttaa autuuden, jossa perfektionismi hallitsee elämääsi.

Toivon sinulle täydellisyyden tavoittelun täyteistä viikkoa. Onko sinulla kikkakakkosia ruokkia perfektionismia? Jaa ne ihmeessä muillekin, jotta voimme kaikki oppia niistä!

Vessi Junalainen
Typerän työn tietäjä
Typeryyden Akatemia

Mikäli Vessin ravistelu olisi tarpeen työporukallesi, niin kurkkaa Typerän työn valmennukset!

Jaa tämä kirjoitus muidenkin
iloksi ja hyödyksi.