Typerän työn taito: Epämääräisyyden autuus

Jussi Venäläinen
23.10.2023
Kuva: Midjourney

Epämääräisyys on keskeinen elementti typerän työn taidossa. Eli ettet tiedä mitä tulee tehdä ja mikä on olennaista. Tai miten, milloin ja miksi jokin asia tulee tehdä.

Monet työyhteisöt onnistuvat viljelemään epämääräisyyttä mallikkaan typerästi työntekijöilleen, mutta voit ruokkia sitä myös itse. Tässä siihen muutama keino.

Taitava typerän työn tekijä pitää tavoitteet sumeina kautta linjan, suurista pieniin. Paras jos et mieti niitä koskaan. Näin sinulla on jatkuvasti takaraivossasi epävarmuus siitä, että teetkö olennaisia asioita ja miksi ylipäätään teet työtäsi.

Asioiden priorisointi kannattaa pitää mahdollisimman joustavana. Olet oivan typerällä tasolla, jos päivän mittaan kurkit jatkuvasti tehtävälistaasi ja käytät aikaasi ja energiaasi tehtävien välppäämiseen: “Mitähän tässä nyt oikein kannattaisi tehdä?”

“Ihmisiä ei hukuta työn määrä, vaan sen epämäärä.” - Lauri Järvilehto

Suunnittelun suhteen ilmiselvästi epämääräisin tie on jättää se työt suunnittelematta. Sydäntäni lämmittää, että 72 prosenttia suomalaisista ei suunnittele työpäiviään lainkaan. Jos ajatellaan ihanteellista suomalaista työelämää, niin se on silti liian vähän.

Koen kuitenkin lohtua siitä, että osa työnsä suunnittelijoista toteuttaa epämääräistämiseen ehkä jopa suunnittelemattomuutta hienompaa keinoa: epämääräisyyden tuplavarmistusta.

Epämääräisyyden tuplavarmistajat suunnittelevat, mutta eivät tee mitä suunnittelevat. He tekevät suunnitelmia, mutta eivät itsekään usko niihin ja heittävät suunnitelmansa roskiin heti tilanteen tullen, vaikka mikään ei pakottaisi hylkäämään niitä.

Parhaimmillaan tuplavarmistajat saavuttavat epämääräisyyden valaistumisen eli täyden uhriutumisen, jossa usko tavoitteisiin, priorisointiin ja suunnitteluun on mennyttä. He virtaavat autuaasti työarjessaan täysin työn vietävinä. Päivät menevät kuin pesukoneessa olisi.

Toivon, että nämä auttoivat sinua kohti epämääräisyyttä ja typerämpää työntekoa.

Vessi Junalainen
Typerän työn tietäjä
Typeryyden Akatemia


Mikäli Vessin ravistelu uppoaisi työyhteisöllesi pikkujouluissa tai tyhypäivässä, niin kurkkaa uudet Typerän työn herätyskokoukset!

Jaa tämä kirjoitus muidenkin
iloksi ja hyödyksi.