Miten toimia väsyneimpinä työpäivinä?

Jussi Venäläinen
30.8.2023
Kuva: Pexels.com / Andrea Piacquadio

Blogikirjoituksen teemaa ei tarvinnut tänään hakea kaukaa. Heräsin aamulla aivan kohmeessa, koska valvoin suuren osan yöstä ja saatu unikin oli valveunista pyörimistä. Tiesin heti, että tähän päivään täytyy suhtautua eri tavalla kuin normaaliin työarkeen.

Tämä teksti on siis muistutus itselleni: Miten toimia huonojen unien jälkeisinä tai muista syistä väsyneimpinä työpäivinä?

1) Tiedosta ja hyväksy tilanne

Työpäivästä tai kehomielen tilasta ei kannata lähteä pakottamaan sellaista, mihin se ei tule taipumaan. Esimerkiksi yritys korjata tilanne tarpeettoman suurella määrällä kahvia heti aamusta tulee vain korostamaan reaktiivisuuttasi ja romahduttamaan vireystilasi iltapäivällä.

2) Suhtaudu tilanteeseen taitavalla yhdistelmällä lempeyttä ja selkärankaa

Viisas työ korostuu väsyneenä entisestään. Autopilotti menee päälle helpommin ja itsensä löytää normaalia useammin helppojen huvien, kuten uutisten, somen, viestimien ja herkkujen ääreltä. Suhtaudu käyttäytymiseesi armollisuudella, mutta luo tueksesi normaalia selkeämmät rajat.

Toimintakykysi on vajaa, joten priorisoi päivän tehtäviä siten kuin tekisit lyhyemmän päivän. Pidä taukoja herkemmällä kynnyksellä ja päättömän somettamisen sijaan mieti millaisia taukoja aidosti tarvitset.

3) Sovita ympäristö ja tehtävät tilaasi

Yksi flow’n ja rentouden tärkeimpiä ohjenuoria on sovita tila tehtävään -periaate. Tässä tapauksessa se kannattaa kuitenkin kääntää ympäri ja sovittaa tehtävät tilaasi - eli pyri tekemään niitä tehtäviä, joihin sinulla riittää kapasiteettia.

Huomioi se, että olet normaalia herkempi ylimääräisille ärsykkeille ja syötteille. Minimoi kaikki ylimääräinen ja tarvittaessa kerro kollegoillesi, jotta he osaavat huomioida tilanteesi.

Tällä kolmikolla pääsee jo pitkälle. Mikäli haluat syvempää upotusta teeman vinkkeihin, niin kurkkaa viime vuonna tekemämme Miten toimittaa haastavina päivinä -podijakso ja sen muistiinpanot.

Toivon sinulle virtaavaa työpäivää mahdollisesta väsymyksestä huolimatta 🙂

- Jussi

Mikäli oivalluttavat syväupotukset tämänkaltaisiin teemoihin kiinnostavat, niin kurkkaa tarjoamani valmennukset ja puheet työyhteisöille.

Jaa tämä kirjoitus muidenkin
iloksi ja hyödyksi.