Miten saada mielenrauha töistä lomalle siirtyessä?

Jussi Venäläinen
20.6.2023
Kuva: Pexels.com / Olivier Darny

Moni yrittää saada maailman valmiiksi ennen lomaa, siinä onnistumatta.

Ymmärrän hyvin kiehtovuuden ajatuksessa, että työpöydän saisi täysin tyhjäksi, ja kuinka se toisi mielenrauhan. Sen tavoittelu kuitenkin voi rikkoa mielenrauhaa enemmän kuin taata sitä.

Mikäli pyrit tiukkaan loppurutistuksen, tulet todennäköisesti olemaan suorittavassa, tehtäväorientoituneessa moodissa loman alkaessa. Saatat myös jäädä pettyneeksi siitä, kuinka et (taaskaan) saanut maailmaa valmiiksi ennen lomaa.

Joskus paras tapa saavuttaa jokin asia, etenkin psykologisten ilmiöiden kohdalla, on irroittaa sen sitkeästä tavoittelusta.

Tee siis tiukkaa priorisointia ja siirrä asioita suosiolla loman jälkeiselle ajalle, jotta voit siirtyä lomalle mahdollisimman virtaavasti. Huomioi työkuormassasi se, että muut viime tipan maailmanvalmistajat kyllä täyttävät työlistaasi ja viestimiäsi omilla tarpeillaan.

Mikäli sinulla on sille tilaa, niin suosittelen tekemään keväästä reflektion, jossa pohdit mitä kaikkea kevään aikana tapahtui ja tuli saatua aikaan. Näin mieleen eivät jää vain viimeisten viikkojen tapahtumat, vaan fokus on koko kevään onnistumisissa.

Jos sinun tarvitsee tehdä lomalla töitä, niin suunnittele se selkeästi. Tee töitä suunnitelluissa, rajatuissa aikaraameissa, ja niin, että työnteko irroittaa sinua lomamoodista mahdollisimman vähän. Infoa muille, miten rajatusti olet tavoitettavissa ja milloin vastaat viesteihin. Ihmiset eivät nimittäin välttämättä toivo sinulta, ainakaan lomalla, välitöntä tavoitettavuutta, vaan selkeyttä siitä, milloin saavat vastauksia kysymyksiinsä.

Loman on tarkoitus irroittaa sinut töistä. Jos se onnistuu hyvin, voi töihin palaaminen olla kankeaa. Tästä syystä on hyvä suunnitella loman jälkeinen töiden aloitus ja tehdä siitä kevyet muistiinpanot, jotta sinun on selkeä tarttua töihin. Tämä saattaa myös poistaa töiden pyörimistä mielessä loman aikana, kun tiedät, että sinulla on valmis lista mihin tarttua.

Reflektoi:

Millainen on sinulle pienin riittävä annos valmista maailmaa ennen lomia?
Mitä sinun tulisi tehdä, jotta voit siirtyä mieli rauhallisena lomalle?
Mitä sinun kannattaa prepata, jotta työt käynnistyvät loman jälkeen selkeästi?


Siinä en lähde sinua neuvomaan, että miten lomailla, koska olen työn asiantuntija. Voin kuitenkin teoriatasolla vinkata, että kesä on loistavaa aikaa irtiottoja tarjoaville flow-kokemuksille 😉

- Jussi

Jaa tämä kirjoitus muidenkin
iloksi ja hyödyksi.