2. Kauden päätösjakso

Lauri Häggman
29.12.2020

Kuuntele ihan tässä vain...

Tai siirry haluamallesi podcast-alustalle

Jakson kuvaus

Jussi ja Lauri istahtivat etäyhteyden päähän paketoimaan Flow-Akatemian ensimmäistä vuotta. Ajatuksia vaihdetaan vuoden tärkeimmistä flow'hun liittyvistä oivalluksista ja opeista niin teorian kuin käytännönkin tasoilla.

Kuulijakyselyn linkki

Show notes

[02:33] Kuulijakyselystä

[04:45 Fiiliksiä kuluneesta vuodsta

[08:00] Mitä vuosi on opettanut flow'sta? Pakottamisen tunnistamisesta ja irtipäästämisestä.

[14:01] Liikkeen hitaasta harjoittelusta. Myötävirta, yhteisöllisyys ja etiikka

[21:10]Tunteet, tarinat ja keho

[30:00] Resetin merkitys

[38:44] Kitkat työelämässä

[47:50] Kenen kanssa flow'ta?

Jakson oppeja

✔ Seth Godin: Flow is the symptom of doing, not the cause of it

✔ Flow’ta voi edesauttaa kysymällä toistuvasti: Mistä voin keventää? Missä puristan, pakotan tai työskentelen liikaa? Mikä on ylimääräistä?

✔ Etenkin liikkumisessa opettelemalla tekemään asiat todella hitaasti, tekniikka paranee huomattavasti. Oikaisemalla jatkuvasti momentin avulla oppii tekemään asiat huonolla ja kuluttavalla tekniikalla.

✔ Flow-tila on vain yksi työkalu myötävirtaisen elämän edistämisessä.

✔ Myötävirtaisessa elämässä etiikan ja yhteisöllisyyden huomioiminen ovat tärkeitä elementtejä

✔ Tunteiden, tarinoiden ja kehon yhteyden tiedostaminen ja niihin liittyvien kykyjen kehittäminen on flow-osaamisen ytimessä

✔ Tarinoiden haastaminen intellektuaalisen mielen tasolla harvemmin sammuttaa niitä. Viisaampaa on kohdata niihin liittyvät tunteet kehon tasolla ja pyrkiä näkemään se, kuinka ne kertovat enemmän oman mielen rakenteista kuin todellisuudesta.

✔ Taito pysähtyä ja tehdä fyysinen, mentaalinen ja henkinen reset, on flow kannalta tärkeää, jotta voidaan välttyä autopilotin sokeutta ja hutilointia. Monesti mitä enemmän vastustusta resettiä kohtaan nousee, sitä tärkeämpää se todennäköisesti on.

✔ Työelämän yleisimpiä kitoja tuottavat: 1) Keskeytykset 2) Kiire 3) Työn organisointi niin yksilön ja/tai organisaatio tasolla

✔ Monesti työelämässä elää illuusio yhteisistä pelisäännöistä, joita ei kuitenkaan ole aidosti yhdessä avattu ja käsitelty. Tämän seurauksena toimitaan usein harhauttavien oletusten pohjalta.

Jaa tämä podcast muidenkin
iloksi ja hyödyksi.