Mitä voit poimia tehdastyöstä omaan tietotyöhön?

Jussi Venäläinen
6.9.2023
Kuva: Pixabay.com / Dieter Fellman

Työskentelin nuorena monissa eri tehtaissa uunien valmistuksesta metallipajoihin ja muovivalimoihin. Työn aikataulu oli harvinaisen yksinkertainen, koska se oli ulkoa annettu. Tauot alkoivat tiettyyn kellonaikaan ja niiden jälkeen palattiin suoraan, joskus kirjaimellisesti, sorvin ääreen. Työskentelyssä pysyi selkeä rytmi ja intentionaalisuus.

Tietotyössä rytmi on epämääräisempi ja on helppo päätyä välitilaan, jossa on kyllä työn äärellä, mutta puuhailee ja prokrastinoi kaikenlaista. Fyysisessä työssä intention ylläpito on helppoa, mutta tietotyössä on kaikkine mahdollisine harhautuksineen helppo kadottaa se mitä olikaan tekemässä. Näistä syistä kellottaminen on hyödyllistä tuoda myös tietotyöhön.

Monille työn kellottaminen herättää vieroksuvia tuntemuksia. Se voi tuoda mielikuvia suorittamisesta, omaehtoisuuden menettämisestä ja jopa pakottamisesta. Tarkoitukseni ei kuitenkaan ole ehdottaa, että kellottamista alettaisiin tekemään työyhteisöjen toimesta, vaan että sinä vapaaehtoisesti kellottaisit työtäsi. Miksi ihmeessä?

Työn kellottamisen hyödyt

  • Voit tehdä työjaksot paremmalla fokuksella ja intentiolla
  • Selkeä työraami ja parempi fokus luovat edellytyksiä flow-tilalle
  • Mieleen juolahtavat “taukoasiat” on helpompi jättää tauolle
  • Muistat pitää taukoja tasaisesti - korostuu etätöissä
  • Saat ulkoistettua työ- ja taukorytmistä huolehtimisen
  • Voit pelillistää työjaksoja (”tyhjennän mailiboksin työjakson aikana”)

Kellottaminen voi tuntua keinotekoiselta ja hassulta itsen ohjaamiselta, mutta monille se vaan tuntuu yksinkertaisuudessaan toimivan. Jopa maagisen tehokkaasti.

Käytän kellottamiseen PomoDoneApp -sovelluksen työpöytäversiota, jotta minun ei tarvitse koskea puhelimeen tai tehdä omia hälytysviritelmiä.

Perinteisesti pomodorosta puhutaan 25min työjaksoina ja 5min taukoina, mutta mikään ei estä sinua ajastamasta työ- ja taukojaksoja haluamasi pituisiksi. Itse teen aamupäivisin 45 minuutin työjaksoja ja iltapäivisin 25 tai 35 minuutin työjaksoja. Mitä väsyneempi ja keskittymiskyvyttömämpi olen, sitä lyhyempää jaksoa käytän, jotta saan pidettyä taukoja ja jotta voin muistuttaa itseäni siitä mihin olinkaan tekemässä.

Työkellon päälle klikkaaminen töiden aloituksena tarjoaa pienen, mutta tärkeän hetken, jossa asetat intention siitä mihin aiot keskittyä. Tämä yhdistyy mielessäni tehdastyön tauot lopettaneisiin hetkiin, jossa joku aina totesi: “Sitten töihin.”


- Jussi


Mikäli oivalluttavat syväupotukset tämänkaltaisiin teemoihin kiinnostavat, niin kurkkaa tarjoamani valmennukset ja puheet työyhteisöille.

Jaa tämä kirjoitus muidenkin
iloksi ja hyödyksi.