Osaatko maksimoida typerän työn?

Jussi Venäläinen
14.3.2024
Kuva: Adobe Stock


Muistatko viimeisen kerran, kun säntäilit kiireessä tai pääkoppasi tuntui keittävän yli?

Olit tuolloin varmaankin taistele tai pakene -tilassa. Kyseessä on kehosi ja hermostosi reaktio uhkatilanteisiin.

Tähän ylivirityksen tilaan kannattaa pyrkiä, sillä se virittää sinut juuri sopivaan iskuun typerää työtä varten. Olet silloin valmiina taistelemaan eli ahertamaan ylikierroksilla tai valmiina pakenemaan eli välttelemään töitä mestarillisesti. Lähestyt työtä kummin tahansa, niin molemmissa työ tuntuu selviytymiseltä. Nämä rinnastuvat typerän itsensä johtamisen malleihin, eli ylisuorittavaan ja välttelevään työotteeseen, joista oli puhetta aiemmissa blogeissa.

Taistele tai pakene -tilassa valpastut energiseksi ja toimit reaktiivisesti. Ajattelusi sumenee ja mustavalkoistuu. Luovuus vähenee ja muutut joustamattomaksi - sinulla on vain yksi ratkaisu mielessä. Parhaimmillaan koko työyhteisö on kuin nippu ylireaktiivisia sähköjäniksiä, jotka eivät ajattele ollenkaan vaan säntäilevät paikasta toiseen holtittomasti.

Kaiken takana on ihmiseläimen itsesuojeluvaisto. Tieto- ja ajatustyön parissa kohtaa nykyään harvoin sapelihammastiikereitä, joten enimmäkseen et ole oikeassa hengenvaarassa. Jos kuitenkin suhtaudut asioihin tarpeeksi typerästi, voi hoitamaton sähköposti tai huono asiakaspalaute tuntua suuremmalta uhalta kuin vaaratilanne liikenteessä.

Mielellä on mahtava kyky skenaarioida uhkia, kuten että ajallaan lähettämätön raportti johtaa asiakkaan menettämiseen, firman maineen pilaantumiseen ja potkujen saamiseen. Millainen kannustin lähettää se hiton raportti ajoissa!

Taistele tai pakene -tila on optimaalinen tila typerään työhön, koska tässä tilassa typeryys tapahtuu ihan ajattelematta. Parempia tapoja maksimoida kiire, stressi, pirstaleisuus ja kuormittuminen on vaikea löytää.

Hienoa tilassa ei ole vain sen vaikutus yksittäiseen hetkeen, vaan myös sen kyky skaalautua. Kun joku tulee kysymään, että onnistuisiko projektin X hoitaminen vielä tämän kuun aikana, niin tilanteesta pois päästäksesi, yhtään resursseja miettimättä, vastaat Kyllä. Näin päädyt juoksemaan tuli perseen alla koko loppukuukauden. Parhaimmillaan niin tekee koko työyhteisö.

Tämä on siis tila, jossa haluamme typerässä työssä olla aamusta iltaan. Toivon sinulle taistele tai pakene -tilan täyteistä viikkoa. Esimerkillisesti kirjoitin itse tämän tekstin kovassa aikapaineessa. Minun piti olla jo menossa, mutta näin sain ruokittua stressaantunutta säntäilyä myös siirtymään ja seuraavaan aktiviteettiin!

Vessi Junalainen
Typerän työn tietäjä
Typeryyden Akatemia

P.S. Hei, tärkeää, unohdin sanoa: Taistele ja pakene -tilan vastakohtaa, flow-tilaa, haluamme välttää!

Mikäli Vessin ravistelu olisi tarpeen työporukallesi, niin kurkkaa Typerän työn valmennukset!

Jaa tämä kirjoitus muidenkin
iloksi ja hyödyksi.