Typerä itsensä johtaminen - Välttelyn verrattomuus

Jussi Venäläinen
25.1.2024
Kuva: Adobe Stock

Kirjoitin viimeksi ylisuorittavista ajattelumalleista. Niiden vastakohta, välttelevät ajattelumallit, ovat myös loistava pohja typerälle työlle. Tee alta testi, joka kertoo miten etevä välttelijä olet.

Oletko verraton välttelijä? Tässä 12 kohdan testi:

💨 Karkaat haastavia tehtäviä someen tai helpompiin työtehtäviin.

💨 Ylihinkkaat asioita tarpeettomalla pieteetillä.

💨 Et pääse asioissa edes alkuun, koska odotat täydellistä lopputulosta.

💨 Vitkuttelet asioiden tekemistä kunnes ne on pakko tehdä.

💨 Olet tuuliajolla etkä enää edes yritä ottaa työtäsi haltuun.

💨 Teet vain sen, mitä vaaditaan.

💨 Mukavuusalue on sinulle itseisarvo.

💨 Suhtaudut työhön selviytymistaisteluna tehtäviä vastaan.

💨 Et nosta haastavia asioita pöydälle, vaan kyräilet itseksesi tai pienellä porukalla.

💨 Sisäinen puheesi työnteosta on ylijoustavaa ja paapovaa.

💨 Säästät pidemmät vessareissut työajalle.

💨 Käytät fraasia “Ei se työ tekemällä lopu.”

Mitä enemmän sait pisteitä, sen parempi välttelijä olet! Työssä kun ei ole tärkeää vain se miten töitä teet, vaan myös se miten ajattelet työstä ja suhtaudut siihen. Typerä ajattelu nimittäin johtaa typerään toimintaan, ja typerä toiminta johtaa typeriin tuloksiin.

Typerässä työssä on kaksi selkeää itsensä johtamisen ajattelumallia: ylisuorittava ja välttelevä (paapova). Ylisuorittamisessa mennään tehokkuus edellä, välttelevyydessä mukavuus edellä. Välttelevän ytimessä on tehdä töitä ja johtaa itseään omat kunkin hetken tunteet ja tarpeet edellä - yleensä kivuttomin vaihtoehto voittaa.

Välttelijöiden työ on kärsimystä, koska he eivät kohtaa työssään tarpeellista kipua. Ylisuorittajien työ taas on kärsimystä siksi, että he kohtaavat tarpeetonta kipua.

Olipa valintasi kumpi polku tahansa, niin on tärkeää, että toteutat sitä ääripäisen mustavalkoisesti. Turha kuvitella, että ylisuorittamisen ja paapovuuden välissä olisi joku tasapaino.

Taitavimmat typerän työn tekijät tietysti toteuttavat molempien koulukuntien oppeja epäsopivissa paikoissa, joka on sitten jo seuraavan tason typeröintiä. Esimerkiksi välttelemällä tehtäviä viime tippaan asti ja sitten jälkikäteen syyllistämällä itseään aikaansaamattomuudesta ylisuorittavan linssin läpi.

Toivon sinulle verrattoman välttelevää päivää. Löytyykö sinulta hyviä tunnistuskeinoja välttelylle? Jaa ne ihmeessä kommenttiosiossa, jotta voimme kaikki oppia niistä! Ylpeänä voin kertoa, että itse välttelin taitavasti tämän tekstin kirjoittamiseen tarttumista lähes koko 3,5 tunnin junamatkan, ja aloitin vasta 25 minuuttia ennen päätepysäkkiä.

Vessi Junalainen
Typerän työn tietäjä
Typeryyden Akatemia

Mikäli Vessin ravistelu olisi tarpeen työporukallesi, niin kurkkaa Typerän työn valmennukset!

Jaa tämä kirjoitus muidenkin
iloksi ja hyödyksi.