5 vinkkiä miten aloitat työpäiväsi viisaasti

Jussi Venäläinen
10.10.2022

Päivän aloitus määrittää paljon sitä millaisen momentumin työpäiväsi saa ja mihin suuntaan se lähtee kallistumaan. Joskus suunta ei ole toivottu, eikä aina voikaan olla, mutta viisaalla päivän aloittamisella voit ainakin kasvattaa toivotun suunnan mahdollisuutta. Tässä sinulle muutamia ideoita ja työkaluja miten voisit aloittaa päiväsi viisaasti.

1. Rakenna aloitusrutiini

Mikäli aamujen toteutus on kunkin aamun vireystilan, mielialan ja hetken mielijohteiden varassa, kasvaa riski päivän ajautumisesta epätoivottuun suuntaan. Rutiini auttaa saamaan vakioidusti käyntiin ilman ylimääräistä miettimistä. Päivät voivat kyllä virittyä ja lähteä toivottuun suuntaan ilman rutiiniakin, mutta se saattaa vaatia etenkin vähemmän aamuvirkuilta tarpeettoman paljon itsekuria.

Viisas aloitusrutiini virittää sinua sopivasti ja suuntaa päivän momentumia. Yhtä toimivinta kaavaa aloitusrutiiniin ei ole, vaan se kannattaa koostaa itse, johon on ajatuksia seuraavissa vinkeissä. Rutiinista ei kuitenkaan kannata rakentaa liian monimutkaista, jotta se “kestää arkea” ja on helppo toteuttaa.

Lähtisin siitä, että aloitusrutiinin kannattaa olla pienin riittävä annos rakennetta, joka tarjoaa sinulle halutun lopputuloksen.

Mikäli kehomielesi ei ole sopivassa vireessä työhön, on työn tuloskin epävireistä.

2. Viritä instrumenttisi

Työkaluista puhuttaessa monille tulevat mieleen tietokoneet, puhelimet, näytöt ja näppäimistöt. Tärkein työkalusi on kuitenkin kehomielesi. Mikäli se ei ole sopivassa vireessä työhön, on työn tuloskin epävireistä - riippumatta siitä mitä muita työkaluja käytössäsi on.

Paras lähtökohta työntekoon on rento keho ja levollinen mieli. Rutiineja tämän saavuttamiseen voivat olla esimerkiksi venyttely, jooga, meditaatio tai tanssi aamuisin. Joillekin kylmä suihkukin toimii tähän tarkoitukseen, vaikkakin se voi olla tapaa aloittaessa enemmänkin herättävä kuin vakauttava elementti :)

Osana instrumentin virittämistä aamut kannattaa rauhoittaa ylimääräiseltä tietotulvalta ja häiriöiltä, jotta mieleesi ei heti aamusta pirstaloidu esimerkiksi kasalla uutisia. Etenkin perheellisten elämässä aamut voivat olla aikamoista härdelliä, mutta siitä huolimatta aamuista kannattaa minimoida ainakin ylimääräiset mieltä pirstovat asiat.

3. Optimoi ympäristösi

Aamulla työympäristöön panostamisella on paras takaisinmaksu investoinnille, koska se vaikuttaa tekemiseesi koko päivän ajan.

Ensimmäisenä kannattaa tarkastella aistimaailmaa, tärkeimpänä äänet. Sinun kannattaa minimoida puhe työn taustalla, koska et voi estää aivojasi prosessoimasta kuultua puhetta. Useimmat hyötyvät äänimaailmasta tai musiikista työn taustalla sekä muun äänen estämisen että paremman keskittymisen kautta. Voit etsiä sopivia soittolistoja esimerkiksi Spotifyn tai Youtuben kautta hakusanoilla study, concentration ja focus. Mikäli tykkäät klassisesta musiikista, kokeile tekemääni Flow - Keskittymislista -listaa Spotifyssa.

Toinen tärkeä on näköaisti. Mikäli ruudun taustalla näkyy liikettä joka vie huomiosi, pyri minimoimaan sen näkyminen esimerkiksi kevyellä sermillä tai muulla viritelmällä. Valaistuksen suhteen aamulla kannattaa käyttää suhteellisen kirkasta valaistusta, jotta kehosi herää päivään. Paras olisi saada aamuisin kirkasta auringonvaloa 20-30 minuuttia, mutta siihen ei Suomessa ihan hetkeen taas tulla pääsemään, joten esimerkiksi kirkasvalolamput tai esiintymisvalot voivat toimia auringonvalon korvikkeena. Yksi aistikokemus on myös ergonomia, sillä kehno ergonomia on omiaan tekemään koko työnteosta epämukavaa. Kiinnitä heti aamusta alkaen huomiota siihen, että missä asennoissa teet töitä.

Ympäristön optimointiin liittyy myös keskeytysten ennakoiva minimointi. Mikäli haluat tehdä esimerkiksi syvempää työskentelyä, säädä mahdolliset keskeytykset minimiin siltä osin kuin ne ovat vaikutusvallassasi.

4. Tee / tarkista päivän suunnitelma

Jotta voit saada aamulla proaktiivisen otteen työskentelyyn, sinun ei kannata hyökätä heti töiden pariin. Sen sijaan tarkista ensimmäisenä työtehtävänä päivän suunnitelmasi, jotta saat kokonaiskuvan päivästä. Esimerkiksi viestimien ja työhön liittyen järjestelmien tarkistaminen ensimmäisenä aamulla johtaa helposti siihen, että muut johtavat sinun työtäsi, et sinä itse. Ei ole harvinaista, että ihmiset tekevät töitä parin tunnin ajan töitä ja heräävät miettimään, että mitäs minun pitikään tänään tehdä.

Päivän suunnitelma kannattaa mieluusti tehdä jo edellispäivänä, niin päivä on helppo saada oikeille urille, eikä ole aamun pohdintahetken varassa - etenkin jos et ole aamuvirkuimmasta päästä.

5. Määritä riittävän hyvä

Jatkona päivän suunnitelmalle kannattaa määrittää mikä on päivälle riittävän hyvä lopputulos. Esimerkiksi 2-3 tehtävää, jotka ovat tärkeimmät, ja muu on bonusta. Näin riittävän hyvän rimaa ei tule määritettyä väsyneenä jälkikäteen ja saat ehkäistyä riittämättömyyden tunnetta työpäivän lopussa.

- Jussi

Mikäli oivalluttava syväupotus näihin teemoihin kiinnostaa, niin kurkkaa Viisaan työn päivä -valmennus yksilöille tai tiimeille. Tai jos nämä teemat olisivat tarpeellisia työyhteisöllesi, niin kurkkaa tarjoamamme puheet ja valmennukset työyhteisöille.

Jaa tämä kirjoitus muidenkin
iloksi ja hyödyksi.