Typerän työn taito: Miten päästä tehokkaimmin tuuliajolle?

Jussi Venäläinen
2.11.2023
Kuva: MidjourneyTyön vietävänä oleminen eli tuuliajo on typerän työn keskeinen elementti ja loistava tapa viettää typeriä työpäiviä. Ylisuorittavan työotteen vastakohdan eli paapovan työotteen kannattajat nojaavat siihen, että paras tapa virrata työssä on heittäytyä työn armoille, täydelle tuuliajolle. Näin työpäivät rullaavat kuin pesukoneessa olisi.

Luontaisesti tuuliajoa voi edistää passiivisuudella sekä epämääräisyydellä, josta kirjoitin pari viikkoa sitten. Todelliset tuuliajon taitajat kuitenkin varmistavat tuuliajolle päätymistä myös ahkeran aktiivisesti.

Tehokas tapa pitää aktiivista tuuliajoa yllä on olettaa, että jotain pahaa tapahtuu, jos et kyttää viestimiä jatkuvasti. Maailma voi romahtaa milloin vain. Tälläkin hetkellä joku varmasti tuijottaa aggressiivisesti näyttöruutuaan, koputtaa pöytäänsä ja sadatellen odottaa sinulta viestiä: “Jo on perkele kun ei minun viestiin vastata.” Ihmisillä ei varmasti ole työssään muuta tekemistä.

Avainsana aktiiviseen tuuliajoon on ylipalvelualttius. On tärkeää, että reagoit kaikkiin pieniinkin pyyntöihin heti ja sivuutat omat tekemisesi. Työkaverit, asiakkaat ja yhteistyötahot oppivat siinä samalla ettei heidän tarvitse ennakoida lainkaan pyyntöjensä kanssa, koska olet aina saatavilla ja kaikki tapahtuu aina heti kun pyytää. Näin saat luotua itsellesi odotuksen, että sinun täytyy jatkossakin vastata heti ja tuuliajo pysyy päällä ihan automaattisesti.

Työyhteisötasolla aktiivista tuuliajoa saadaan ruokittua tehokkaasti sillä, että viestinnästä ei ole selkeitä pelisääntöjä, eikä auki kerrottuja odotuksia siitä, että millä vasteajalla ihmisten oletetaan vastaavan. Tai edes että missä kanavissa erilainen viestintä tapahtuu. Näin saadaan etenkin tunnollisimmat ihmiset kyttäämään kaikkia viestintäkanavia jatkuvasti, mikä tekee työpäivistä yhden suuren seikkailun. Parhaimmillaan koko työyhteisö voi päästä aktiiviselle tuuliajolle.

Olemme työelämässä jo sen verran hyvässä tilanteessa, että ihmiset tarkistavat viestimiään keskimäärin kuuden minuutin välein, mutta kyllä typerän työn taitajat pääsevät pariin minuuttiin. Parhaat ehkä jopa minuuttiin, vaikka oma työnkuva ei ole päivystävä. Suunta on onneksi lupaava, sillä meille tulee koko ajan uusia ja tehokkaampia teknologioita, algoritmeja ja sovelluksia, jotka auttavat meitä olemaan jatkuvasti tavoitettavissa ja multipaskaamassa jokaisena valveillaolotuntina. Ehkä jonain päivänä onnistumme typeröittämään unemmekin.

Toivon sinulle tuuliajoista työviikkoa!

Vessi Junalainen
Typerän työn tietäjä
Typeryyden Akatemia


Mikäli Vessin ravistelu olisi tarpeen työporukallesi tyhypäivässä tai pikkujouluissa, niin kurkkaa uudet Typerän työn valmennukset!

Jaa tämä kirjoitus muidenkin
iloksi ja hyödyksi.