Tiedätkö minkä osan työajastasi keskityt olennaiseen?

Jussi Venäläinen
19.1.2023

Monilla otsikon kaltainen kysymys herättää vastakysymyksen, että “miksi työpäivissä pitäisi olla 100% tuottava?”

Ei pidäkään. Monestakin syystä työssä kannattaa olla riittävä määrä riittävän pituisia taukoja. Palautumisella on ehdottomasti arvonsa.

Mutta sitten kun työskentelee, olisi hyvä keskittyä olennaiseen. Ruudun äärellä oleminen on joka tapauksessa kognitiivisesti kuormittavaa, selaili sitten sosiaalista mediaa tai kirjoitti työraporttia.

Epäolennaiseen keskittymisellä on myös hintansa negatiivisen stressin, ahdistuksen ja ehkä syyllisyydenkin muodossa, kun olennaiset asiat alkavat painaa päälle ajallisesti. Uskaltaisin siis väittää, vaikka se äkkiseltään epäintuitiiviselta tuntuukin, että epäolennaiseen keskittymisen kokonaiskuormittavuus on usein jopa suurempi kuin olennaiseen keskittymisen.

Miten hyvin ihmiset keskittyvät olennaiseen?

Työpäivästä vain 2h48min käytetään tuottavaan tekemiseen.

Tämä oli analyysin tulos, kun Rescuetime kävi läpi 185 miljoonaa tuntia käyttäjädataa ajanseurantasovelluksestaan muutama vuosi sitten (lähde).

Kyseessä ei ole akateeminen tutkimus, ja tulosta voisi varmaan haastaa eri näkökulmista, mutta se antaa kuitenkin osviittaa olennaiseen keskittymisen määrästä, joka ei ole mairitteleva.

Miten seurata helposti omaa (työ)ajankäyttöä?

Edellä mainittu Rescuetime -sovellus on tähän loistava apuväline. Parasta on, että sinun ei tarvitse itse täyttää tunteja ja tehdä seurantaa, vaan sovellus tekee sen taustalla puolestasi eri laitteilla. Saat viikottain koosteraportin, josta näet kuinka olet aikaasi käyttänyt.


Yllä esimerkkinä oma mailiraporttini viime viikolta. Nettisivulta saa vielä tarkemmatkin analyysit ja jaottelut auki halutessaan.

Aluksi Rescuetimen seuranta voi vaatia pientä tuunaamista distractive-productive -määrityksissä, sillä omalla kohdallasi esimerkiksi jonkin sivuston käyttö voi olla tuottavaa, vaikka Rescuetimen käyttäjillä yleisesti se on harhauttavaa.

Mainitsenpa vielä, että minulla ei ole yhteistyötä Rescuetimen kanssa, vaan tämä on ihan vilpitön kokemussuositus. Olen käyttänyt sovellusta kymmenisen vuotta ja se on tarjonnut monia oivalluksia omasta digiajankäytöstä. Rescuetimen ilmaisversio riittää aivan hyvin perusseurantaan.

Raportoi ihmeessä minulle, jos päädyit seuraamaan ja teit tärkeitä, käyttäytymistä muuttavia havaintoja 🙂


- Jussi

Mikäli oivalluttava syväupotus näihin teemoihin kiinnostaa, niin kurkkaa Viisaan työn päivä -valmennus yksilöille tai tiimeille. Tai jos nämä teemat olisivat tarpeellisia koko työyhteisöllesi, niin kurkkaa tarjoamamme puheet ja valmennukset työyhteisöille.

Jaa tämä kirjoitus muidenkin
iloksi ja hyödyksi.