"Pitääkö itseään seurata mittareilla?"

Jussi Venäläinen
26.1.2023





Viime viikon artikkelissa puhuin (työ)ajankäytön seurannasta Rescuetimen avulla. Se herätti muutamissa lukijoissa kysymyksen:

"Pitääkö minun seurata itseäni mittareilla?"

Ei pidä. Mutta voit seurata. On mielestäni hyödyllistä tulla tietoiseksi omasta ajankäytöstään - ja käyttäytymisestään ylipäätään.

Toki lukuihin ei kannata takertua liikaa ja on hyvä hahmottaa kokonaiskuva siitä mitä luvut osaavat kertoa ja mitä ne eivät osaa. Luvut ovat vain datapiste käyttäytymisestäsi ja niitä tulee katsoa sopivalla suodatuksella ennen johtopäätöksiin hyppäämistä. Parhaimmillaan mittarit ja niiden tarjoamat lukemat voivat kertoa jotain mitä oma tuntuma ei riitä havainnoimaan, etenkin pitkällä tähtäimellä. Pahimmillaan luvut harhauttavat tai sokeuttavat yksiulotteiseen tarkasteluun.

Ideaalit ja huono omatunto

Monesti kuulen ihmisten sanovan esimerkiksi Oura-sormuksesta, että “miksi pitää seurata omia lukuja ja kokea huonoa omaatuntoa?” Tässä on mielestäni tehty pari harhauttavaa oletusta. Ensinnäkin mittareita ei pidä käyttää, vaan niitä voi käyttää, koska kukaan ei tähän pakota. Toisekseen huono omatunto ja syyllisyys lukujen toteutumattomuudesta ei lähtökohtaoletus, vaan mielestäni seurausta ideaaleihin takertumisesta.

Lukujen suhteen saa kyllä olla tavoitteita ja luvut ovat hyvä peili tavoitteiden toteutumiselle. Mutta kuten kaikissa työkaluissa, tärkeää on niiden taitava käyttö - näin myös lukujen kanssa. Ole tarkkana, ettei sinusta tule lukujen renki.

Mietin myös, että jos tieto omasta käyttäytymisestä herättää tuskaa, niin se ei ole itsestäänselvästi negatiivinen asia. Negatiivista se on sitten, jos tietoa jää märehtimään eikä tee mitään muutoksia käyttäytymiseensä tiedon pohjalta. Tai jos tiedolta vain piiloutuu. Luontaisesti voi olla elämäntilanteita, missä ei ole tarvetta yhdellekään lisäkuormitukselle, mutta mielestäni normaalissa arjessa terveen ihmisen on vastuullista pystyä kohtaamaan ja hyväksymään tieto omasta käyttäytymisestään.


Mittaa siis itseäsi kuten sopivalta tuntuu, ole tietoinen suhteestasi lukuihin, hyväksy luvut datana ja toimi tarvittaessa niiden pohjalta 🙂

- Jussi


Mikäli oivalluttava syväupotus näihin teemoihin kiinnostaa, niin kurkkaa Viisaan työn päivä -valmennus yksilöille tai tiimeille. Tai jos nämä teemat olisivat tarpeellisia koko työyhteisöllesi, niin kurkkaa tarjoamani puheet ja valmennukset työyhteisöille.  

Jaa tämä kirjoitus muidenkin
iloksi ja hyödyksi.