Typerän työn taito: Miten pidät keskittymisen loitolla?

Jussi Venäläinen
16.11.2023
Kuva: Midjourney

Keskittyminen on yksi typerän työn pahimpia vihollisia - pidä se mahdollisimman kaukana.

Monitohelointi eli multipaskaus, jonka mestariudesta kirjoitin kolme viikkoa sitten, on loistava tapa karkottaa keskittyminen, mutta todellinen avain menestykseen on keskeytysten maksimointi.

Kiitos nykyisen teknologian ja notifikaatioiden voimme nauttia siitä etuoikeudesta, että olemme jatkuvasti reaktiivisessa tilassa - niin töissä kuin vapaalla. Aina on jossain joku värähdys, punainen pallura tai ilmoituspalkki vinkkaamassa, että nyt on jotain jännittävää, mihin reagoida.

Näytöllesi pomppaa ilmoitus jokaisesta uudesta viestistä ja taskussasi värähtää, kun olet saanut tykkäyksen ja kontaktisi Petri-Jyrki on päivittänyt uuden kuvan Teneriffalta. Onhan tärkeää pysyä perillä kaikesta, eikö vain? Jopa Petri-Jyrkin jalkateristä rantahiekalla.

Mitä enemmän ja läpipuskevampia ilmoituksia saat, sen parempi. Tuo jatkuva, läpitunkeva ilmoitusten virta pitää yllä jännitystä, kuin eläisit trillerissä. Voit tehostaa typeröittävää vaikutusta luomalla itsellsesi vahvan ahdistusreaktion jokaista notifikaatiota kohtaan. Ajattele, että jokainen ilmoitus kätkee sisäänsä jotain akuuttia ja työlästä.

Mikäli ulkomaailma ei tarjoa sinulle tarpeeksi häiriöitä, niin opettele keskeyttämään itsesi. Jos olet vielä aloittelija typerässä työssä ja teet keskittynyttä työtä, niin riko keskittyminen toistuvasti. Kun eteesi tulee vaikea työtehtävä, ota puhelin taskusta tai avaa työviestin saadaksesi helppoa dopamiinia. Näin opit keskeyttämään itsesi aina haasteiden ilmetessä, ja varmistat, ettei keskittymisestä pääse tulemaan tapa.

Nykyisin puhutaan paljon tarkkaavaisuushäiriöistä, mutta harmillisesti kaikki eivät ole saaneet niitä synnyinlahjana. Ei kuitenkaan huolta, sillä jokainen itseään kunnioittava typerän työn tekijä onnistuu kyllä hankkimaan itseaiheutetun keskittymishäiriön ADT:n, kun jaksaa sitkeästi monitoheloi ja rikkoo keskittymistään.

Toivon sinulle keskittymiskyvytöntä ja keskeytyksien täyteistä työpäivää!

Vessi Junalainen
Typerän työn tietäjä
Typeryyden Akatemia

Mikäli Vessin ravistelu olisi tarpeen työporukallesi, niin kurkkaa uudet Typerän työn valmennukset!

Jaa tämä kirjoitus muidenkin
iloksi ja hyödyksi.