Viime tinkaan vitkuttelun voima

Jussi Venäläinen
31.1.2024

Vitkuttelu eli prokrastinaatio on työn välttelyn jaloimpia muotoja. Vitkuttelu on kuin tantrinen piirileikki työtehtävien ympärillä; tiedostat että tehtävä on tulossa, haluat jopa tehdä sen, mutta silti keksit aina uuden verukkeen siirtää tehtävää tuonnemmaksi.

Me typerän työn taitajat ymmärrämme, että mikä voima viime tinkaan jätetyillä tehtävillä on. Ne takaavat, että stressi ja ahdistus pysyvät kanssamme mahdollisimman pitkään. Viime hetken paniikki johtaa sitten sähläykseen, myöhästymisiin ja tietenkin ihanaan kiireen tuottamaan adrenaliiniryöppyyn. Parhaassa tapauksessa pääset ajelulle syyllisyyden ja riittämättömyyden karuselliin, jossa vain pyörit ahdistuksessa etkä saa mitään aikaiseksi.

Aktiivinen vitkuttelu on sitä, että teet kyllä paljon, mutta kaikkea muuta kuin tehtävää, joka sinun pitäisi tehdä. Asiakasreklamaatio odottaa listalla, mutta hoidat sähköpostit ja muut viestit “alta pois”, teet pikkutehtävät, järjestelet todo-listoja ja peset bioastian. Pitäähän maailman olla valmis ennen kuin voit aloittaa. Kunnes et enää ehdi tehdä tehtävää ja se siirtyy huomiselle.

Passiivinen vitkuttelu taas on sitä, että myönnät itsellesi lupia olla tekemättä ikäviä tehtäviä. Tehtävät siirtyvät odottamaan “parempaa hetkeä”, joka tulevaisuudesta löytyy aina. Syy voi olla mitä vain tehtävän nihkeydestä inspiraation puutteeseen ja varvaskipuun.

Sekä aktiivinen että passiivinen vitkuttelu ovat molemmat tunnesäätelyn keinoja. Niiden avulla voit lykätä tehtäviin liittyvien ikävien tunteiden kokemista - kunnes ne on pakko kokea.

Molemmat edellä mainituista tavoista ovat toimivia reittejä typerään työhön. Taitavimmat typeröitsijät osaavat toteuttaa molempia vitkuttelun tapoja mahdollisimman epäsopivissa paikoissa, työn kitkaa ja kärsimystä maksimoiden.

Toimiviksi testattuja tapoja tuottaa ja ylläpitää vitkuttelua on pitää jokainen projekti mahdollisimman isoissa, epämääräisissä palasissa, jotta aloittaminen on mahdollisimman vaikeaa. Pidä aina näkyvillä ja helposti saatavilla mahdollisimman paljon erilaisia harhautuksia työviestimistä someen ja uutisiin välttääksesi keskittymistä. Äläkä unohda täydellisen lopputuloksen tavoittelua - siitä lisää ensi viikolla.

Toivon sinulle vitkutteluntäyteistä viikkoa. Ylpeydellä voin kertoa, että onnistuin lykkäämään tämän viestin kirjoittamista kokonaiset kaksi päivää.


Vessi Junalainen
Typerän työn tietäjä
Typeryyden Akatemia


Mikäli Vessin ravistelu olisi tarpeen työporukallesi, niin kurkkaa Typerän työn valmennukset!

Jaa tämä kirjoitus muidenkin
iloksi ja hyödyksi.