Typerän työn taito - Kiireen kiehtova karuselli

Jussi Venäläinen
10.1.2024
Kuva: Midjourney

Kiire - tuo yksi työelämämme hienoimmista typeryyksistä. Suorastaan nerokas konsepti.

Kukaan ei voi näyttää missä kiire on, mutta silti me kollektiivisesti uskomme sen olemassaoloon. Kiire on kuin työelämän maailmanuskonto, joka on levinnyt globaalisti ja kerännyt jo miljardeja uskollisia seuraajia. Jos et vielä kuulu tähän elämän mullistaneiden kiirehtijöiden joukkoon, niin suosittelen liittymään - kiireesti.

Lähes jokaisen työpaikan käytävillä, Teamseissa ja Slackeissa voi kohdata kiiresaarnaajia, jotka säntäilevät ympäriinsä kertoen kiireestä ja käännyttäen kiireisiksi myös ne, joilla kiirettä ei alunperin ollut. Jos kerrot ettei sinulla ole kiire, niin saat takaisin opettavan toteamuksen: “Kyllä sinulle poika vielä kiire tulee.”

Kiireen karusellissa voi vähän pyörryttää, mutta sen hurma on juuri siinä pyörityksessä. Voit saada kiireestä omanarvontunnetta, koska pystyt tässä työelämän sirkuksessa kokemaan olevasi tärkeä ja merkityksellinen, kun olet niin kiireellinen ja voit kertoa siitä kaikille. Kiire on kulissi, jonka avulla voit mestarillisesti peittää omat epävarmuutesi.

Kiire on kuin Monopoli-pelin Vapaudu vankilasta -kortti, käytettävissä kaikenlaisiin tilanteisiin. “En hoitanut viime viikolla sitä raporttia, oli kiire.” “Sori mä oon taas 10 minuuttia myöhässä tästä aamupalsusta, oli vähän kiire.”  Kiireeseen vetoamalla sinun ei tarvitse miettiä tai kertoa juurisyitä, että mistä tilanne johtui. Kiireeseen vetoaminen on kuin viittaisi asiaan kintaalla, mutta niin että se hyväksytään. Voit jopa kuulla lauseen: “Tänään oli niin kiire, etten saanut päivän aikana mitään aikaiseksi.”

Lisäksi kiire on täydellinen työkalu ruokkimaan työn epämääräisyyttä, koska se ei varsinaisesti tarkoita mitään. Kun saat viisi sähköpostia, jotka ovat kaikki otsikolla ASAP tai Kiireellinen, niin sinun ei tarvitse priorisoida, kun se on mahdotonta. Eli kun puhut kaikesta aina kiireellisenä, niin sinun ei tarvitse miettiä oikeita aikatauluja ja saat lisää vauhtia karuselliisi - parhaimmillaan vauhdista pääsevät nauttimaan myös kollegasi.

Toivon sinulle ihanan kiireistä päivää! Löytyykö sinulta ajatuksia kiireen hyödyistä? Jaa ne ihmeessä kommenttiosiossa, jotta voimme kaikki oppia niistä!

Vessi Junalainen
Typerän työn tietäjä
Typeryyden Akatemia

Mikäli Vessin ravistelu olisi tarpeen työporukallesi, niin kurkkaa Typerän työn valmennukset!

Jaa tämä kirjoitus muidenkin
iloksi ja hyödyksi.