Työpäivien typerään päättämiseen on kaksi koulukuntaa: ylisuorittava ja ylijoustava.
Ylisuorittava tapa on puskea työpäivä yli ja tehdä maailma valmiiksi. Siitä huolimatta, että ylipitkä todo-lista on itsesi tekemä, eikä kukaan muu sen tekemistä sinulta odottaisi. Samoin kuin lapsena opetettiin syömään lautanen tyhjäksi, niin pitäähän todo-listatkin saada tyhjäksi. Levätä voi sitten kun on pakko.
Yksi näppärä ylisuorittamisen tapa on jättää mailit iltaisin luettavaksi, jotta työt eivät pääse poistumaan mielestä vapaa-ajallakaan. Näin ei pääse tapahtumaan palautumista, jolloin seuraavanakin työpäivänä typeröinti tapahtuu lähes automaattisesti. Mikäli et tee töitä ilta-aikaan, niin toinen vaihtoehto on tupata arki niin täyteen erilaisia harrastuksia, projekteja, velvoitteita ja kissanristiäisiä, että koko elämä tuntuu suorittamiselta.
Ylijoustava tapa on jäädä tuuliajolle, eräänlaiseen “välitilaan”, jossa et ole kunnolla töissä etkä vapaalla. Et varsinaisesti tee töitä, mutta työt pyörivät mielessä: “Onkohan jotain mitä jäi tekemättä ja hoitamatta? Palaakohan jossain jotain minun takia?” Tätä on helppo ruokkia sillä, ettet tee työpäivälle selkeää lopetusta tai varsinkaan mitään lopetusrutiinia.
Riippumatta kumpi tapa on sinulle toimivin, niin työpäivää päättäessäsi katso työlistaasi ja keskity tekemättä oleviin tehtäviin, jotta saat ruokittua riittämättömyyden tunnetta - syyllisyys on mainiota polttoainetta. Tärkeä ohjenuora on myös jättää ilmaan epämääräisyyttä, että sinulle jää pelko mitä huominen tuo tullessaan.
Typerän työpäivän lopetuksen tavoite on ylläpitää stressiä, että seuraavalle päivälle on koneessa jo valmiiksi kortisolia ja adrenaliinia. Et tarvitse käynnistystä aamulla, kun et missään vaiheessa lepää tai nuku kunnolla. Mitä enemmän työt tulevat uniin, sitä paremmin olet heti aamulla valmiiksi työmoodissa.
Toivon, että tällä paletilla saat luotua itsellesi epävarmuutta, stressiä ja ahdistusta ja jäät töiden jälkeen hyvällä onnistumisprosentilla taistele tai pakene -tilaan. Parhaimmillaan olet siinä kellon ympäri.
Vessi Junalainen
Antiflow’n ja typerän työn asiantuntija
Typeryyden Akatemia
Mikäli Vessin näkökulma uppoaisi työyhteisöllesi pikkujouluissa tai tyhypäivässä, niin kurkkaa uudet Typerän työn valmennukset!