Onko sinulle haaste löytää sopiva rentous työnteossa?

Jussi Venäläinen
30.3.2023Onko sinulla haasteita löytää sopiva rentous työntekoon?

Ei ihme, se on pirun vaikeaa. Monesti ajatellaan, että rentous tulee ilmaiseksi. Ei tule. Rentous täytyy ansaita.

Urheilijat ja esiintyvät taiteilijat harjoittelevat koko uransa sitä kuinka he löytäisivät sopivan rentouden paineen alla toimimiseen. Ja toisin kuin tietotyöläisillä, heillä on yleensä erittäin kirkas tavoite, selkeä toimintaraami, tarkkaan määritetty työnkuva ja rajatut tehtävät.

Mikäli et muuttuvassa toimintakentässä epämääräisin tavoittein toimivana ja pariakymmentä erilaista tehtävää hoitava tietotyöläisenä löydä sopivaa rentoutta, niin se ei yllätä. Teemaa kannattaakin laajan tarkastelun sijaan lähestyä miettimällä että missä työtehtävissä rentous on sinulle olennaisinta.

Rentous on helppoa, kun painetta ei ole. Mitä suurempi paine, sitä vaikeampaa rentouden ylläpito on, sillä paineen alla ponnistelu lipsahtaa helposti yli.

Miten ansaitset rentouden?

Rentous katoaa tekemisestä, jos kapasiteettisi ylittyvät. Rentouden säilyttääksesi tarvitset fyysistä ja mentaalista kapasiteettia toimia eri tilanteissa, olipa kyseessä sitten tiukan pelin viimeiset minuutit koripallokentällä tai yllättävän hiillostava asiakas myyntitapaamisessa.

Tietotyön parissa tärkeimmät kapasiteetit ovat usein mentaalisia, kuten substanssiosaamisen taso, psykologinen joustavuus (podcast-jaksomme aiheesta), soveltamiskyky ja kyky hahmottaa kokonaiskuva. Ei sillä etteikö fyysisillä kapasiteeteilla ja hyvinvoinnilla olisi merkitystä myös tietotyössä, mutta ne harvemmin ovat krooninen pullonkaula rentoudelle - hetkittäinen useinkin, esimerkiksi iltapäivän väsyhetkissä.

Kysy itseltäsi:

Missä (työ)tilanteissa hyötyisin rentoudesta, mutta en kykene siihen?
Mitkä kapasiteettini ovat pullonkaulojani rentoudelle näissä tilanteissa?
Miten ja missä yhteyksissä voisin vahvistaa näitä kapasiteetteja?

Toivon sinulle sopivan rentoa viikkoa 😊 Ja laita toki viestiä, jos teksti herätti oivalluksia!

- Jussi


Mikäli oivalluttava syväupotus näihin teemoihin kiinnostaa, niin kurkkaa tarjoamamme puheet ja valmennukset työyhteisöille.

Jaa tämä kirjoitus muidenkin
iloksi ja hyödyksi.