Onko itsekurin puute haaste työskentelyssäsi?

Jussi Venäläinen
23.3.2023
Kuva: Pexels / Karolina Grabowska
“Ongelmani itsensä johtamisessa on itsekurin puute.”

Kuulen valmentaessa tätä lausetta usein. Etenkin silloin kun ihmiset vastaavat anonyymisti kyselyyn isoimmasta itsensä johtamisen haasteestaan.

Itsekurin puute johtaa siihen, että et saa tarvittavia asioita aikaiseksi. Työ- tai opiskelupäivät menevät prokrastinoidessa ja kaikenlaista epäolennaista puuhatessa. Tämä tuottaa kuormitusta aikataulujen suhteen ja epämukavien tunteiden muodossa. Myös ulkoista painetta alkaa kertyä, etenkin pidemmällä tähtäimellä.

Vaikka edellä mainittu kuulostaisi sinulle tutulta, niin itsekurin puute kuitenkin harvoin on varsinainen ongelmasi. Sen sijaan ongelma on toimivien systeemien puute.

Itsekuri nimittäin on vähäinen resurssi, jonka varaan ei kannata omaa työskentelyään rakentaa. Ei vaikka sinulla riittäisi runsaasti itsekuria.

Toimivat systeemit nimittäin minimoivat itsekurin tarpeen. Mitä tavanomaisemmin ja virtaviivaisemmin systeemisi ohjaavat sinut olennaisen toiminnan pariin, sitä vähemmän tarvitset itsekuria. Osa toimivaa itsensä johtamisen systeemiä voivat olla vaikkapa viikkosuunnittelu, pomodoro-kello, syvän työn ajat, keskittymissovellukset ja lentokonetilat. Mikä sitten on toimiva systeemi? Siihen ei ole universaalia viisasten kiveä, vaan jokaisen tulee hakea itselleen sopivin yhdistelmänsä.

Et todennäköisesti koskaan pääse täysin eroon itsekurin tarpeesta, mutta suosittelen vahvasti minimoimaan sen tarpeen. Toimivat systeemit luovat muutoinkin elämästä ja työstä paljon helpompaa ja kevyempää, joten niiden luomiseen kannattaa panostaa ainakin pienin riittävä annos vaivaa.

Kysy itseltäsi:

Missä työtehtävässä huomaat erityisesti tarvitsevasi itsekuria?
Miten voisit sen tekemisestä ja siihen keskittymisestä helpompaa?
Miten voisit systeemeillä luoda virtausta olennaiseen keskittymiseen ja kitkaa epäolennaiseen keskittymiseen?


Toivon sinulle itsekuritarpeetonta viikkoa 😊 Ja laita toki viestiä, mikä sinulla on toiminut parhaiten itsekurin tarpeen vähentämisessä!


- Jussi


Mikäli oivalluttava syväupotus näihin teemoihin kiinnostaa, niin kurkkaa tarjoamamme puheet ja valmennukset työyhteisöille.

Jaa tämä kirjoitus muidenkin
iloksi ja hyödyksi.