On typerää tehdä aina parhaansa

Jussi Venäläinen
22.2.2023

Typerää on tehdä aina parhaansa.

Mikä sitten on viisasta? Tehdä se mikä on riittävän hyvä.

Toiminnallasi on aina vaihtoehtoiskustannus. Kun valitset investoida aikaasi yhteen asiaan, se on jostain toisesta pois. Todennäköisesti sinunkin työssäsi on monia tehtäviä, jotka vaativat huomiotasi, joten yli-investoituminen yhteen tehtävään voi olla haitallista. Vastapainona et myöskään halua alipanostaa tehtäviin, jotka ovat olennaisia.

Siksi on tärkeää, että ymmärrät mikä on riittävän hyvä. Muuten päädyt kohtuuttomuuteen.

Mikäli olet elämäsi tärkeimmän suorituksen äärellä, niin riittävän hyvä voi olla maksimin panostaminen. Toisinaan riittää ihan vain minimisuoritus. Riittävän hyvä voi olla jopa sellainen mikä hävettää - mutta jos se riittää, niin se riittää.

Tärkeää on, että kykenet liikkumaan tällä minimi-maksimi -akselilla ja osaat hahmottaa mikä on riittävän hyvä missäkin tilanteessa. Moni on omaksunut kouluaikanaan strategian, jossa tekee aina minimin tai maksimin - työelämässä tämä ei kuitenkaan toimi. Etenkin maksimin panostaminen kaikessa on tie uupumukseen.

Miten määrittää riittävän hyvä?

Riittävän hyvän määrittämiseen ei ole viisasten kiveä, jolla sen voisi toimivasti tehdä joka tilanteessa. Tässä kuitenkin muutama ajatus, mitä voit soveltaa.

Riittävän hyvän voi määritellä monella tapaa, esimerkiksi määrässä, laadussa, ajassa. Vaikeinta määrittely on laadullisessa tekemisessä, koska se on niin subjektiivista. Monesti tarvitsetkin kokemusta ja mahdollisesti palautetta laadullisen asian tekemisestä, jotta saat kalibroitua riittävän hyvän tason itsellesi.

Tärkeää määrittelyssä on tehdä se ennakkoon ja myötätuntoisesti. Ensimmäisen tarkoitus on pitää panostus sopivalla tasolla. Jälkimmäisen tarkoitus on pitää määritys realistisena ja inhimillisenä. Monilla riittämättömyyden kokemus kumpuaa siitä, että “riittävää” määritellään esimerkiksi työpäivän jälkeen väsyneenä ja peilaamalla ideaaleihin, joihin ei edes olisi ollut mahdollista päästä kuin optimiolosuhteissa, joita työelämä tarjoaa harvoin.

Mikäli koet usein riittämättömyyttä työpäivien lopussa, määritä aamuisin riittävän hyvä. Esimerkiksi “Jos saan nämä 3 tehtävää valmiiksi, niin se on hyvä, ja kaikki muu on plussaa.”

Mikäli olet altis perfektionismille, niin voit määrittää riittävän hyvä ennakkoon niissä työtehtävissä, jossa lipsut helposti täydellisyyden tavoitteluun. Aivan kaikkiin pikkutehtäviin riittävän hyvää ei tarvitse määritellä, mutta niihin mihin määritys tuntuu olennaisimmalta.

Toki edellisen pointin voi myös kääntää päinvastoin. Mikäli olet altis alisuorittamiselle tietyissä tehtävissä, määritä niille riittävän hyvän taso, johon pyrit.

Loppukaneettina sanoisin, että älä aloita työtä, ennen kuin sinulla on edes jokin hahmotus siitä, mikä on riittävän hyvä.


Toivon sinulle riittävän hyvää (työ)päivää 😊


- Jussi


Mikäli oivalluttava syväupotus näihin teemoihin kiinnostaa, niin kurkkaa Viisaan työn päivä -valmennus yksilöille tai tiimeille. Tai jos nämä teemat olisivat tarpeellisia koko työyhteisöllesi, niin kurkkaa tarjoamamme puheet ja valmennukset työyhteisöille.

Jaa tämä kirjoitus muidenkin
iloksi ja hyödyksi.