close flow
flow-kirja - jussi venäläinen - flow akatemia

Haluamme auttaa sinua pääsemään flow'hun. Saat kirjeessä viikottain vinkkejä, työkaluja ja näkökulmia miten työskentelet viisaasti, virtaavasti ja valmentavasti.

Maistiaisena ja introna sisältöihimme saat samalla 16-sivuisen Viisaan työn oppaan.

Blogi

Typerän työn taito - Kiireen kiehtova karuselli

Kuva: Midjourney

Kiire - tuo yksi työelämämme hienoimmista typeryyksistä. Suorastaan nerokas konsepti.

Kukaan ei voi näyttää missä kiire on, mutta silti me kollektiivisesti uskomme sen olemassaoloon. Kiire on kuin työelämän maailmanuskonto, joka on levinnyt globaalisti ja kerännyt jo miljardeja uskollisia seuraajia. Jos et vielä kuulu tähän elämän mullistaneiden kiirehtijöiden joukkoon, niin suosittelen liittymään - kiireesti.

Lähes jokaisen työpaikan käytävillä, Teamseissa ja Slackeissa voi kohdata kiiresaarnaajia, jotka säntäilevät ympäriinsä kertoen kiireestä ja käännyttäen kiireisiksi myös ne, joilla kiirettä ei alunperin ollut. Jos kerrot ettei sinulla ole kiire, niin saat takaisin opettavan toteamuksen: “Kyllä sinulle poika vielä kiire tulee.”

Kiireen karusellissa voi vähän pyörryttää, mutta sen hurma on juuri siinä pyörityksessä. Voit saada kiireestä omanarvontunnetta, koska pystyt tässä työelämän sirkuksessa kokemaan olevasi tärkeä ja merkityksellinen, kun olet niin kiireellinen ja voit kertoa siitä kaikille. Kiire on kulissi, jonka avulla voit mestarillisesti peittää omat epävarmuutesi.

Kiire on kuin Monopoli-pelin Vapaudu vankilasta -kortti, käytettävissä kaikenlaisiin tilanteisiin. “En hoitanut viime viikolla sitä raporttia, oli kiire.” “Sori mä oon taas 10 minuuttia myöhässä tästä aamupalsusta, oli vähän kiire.”  Kiireeseen vetoamalla sinun ei tarvitse miettiä tai kertoa juurisyitä, että mistä tilanne johtui. Kiireeseen vetoaminen on kuin viittaisi asiaan kintaalla, mutta niin että se hyväksytään. Voit jopa kuulla lauseen: “Tänään oli niin kiire, etten saanut päivän aikana mitään aikaiseksi.”

Lisäksi kiire on täydellinen työkalu ruokkimaan työn epämääräisyyttä, koska se ei varsinaisesti tarkoita mitään. Kun saat viisi sähköpostia, jotka ovat kaikki otsikolla ASAP tai Kiireellinen, niin sinun ei tarvitse priorisoida, kun se on mahdotonta. Eli kun puhut kaikesta aina kiireellisenä, niin sinun ei tarvitse miettiä oikeita aikatauluja ja saat lisää vauhtia karuselliisi - parhaimmillaan vauhdista pääsevät nauttimaan myös kollegasi.

Toivon sinulle ihanan kiireistä päivää! Löytyykö sinulta ajatuksia kiireen hyödyistä? Jaa ne ihmeessä kommenttiosiossa, jotta voimme kaikki oppia niistä!

Vessi Junalainen
Typerän työn tietäjä
Typeryyden Akatemia

Mikäli Vessin ravistelu olisi tarpeen työporukallesi, niin kurkkaa Typerän työn valmennukset!

Typerän työn taito: Miten pidät keskittymisen loitolla?

Kuva: Midjourney

Keskittyminen on yksi typerän työn pahimpia vihollisia - pidä se mahdollisimman kaukana.

Monitohelointi eli multipaskaus, jonka mestariudesta kirjoitin kolme viikkoa sitten, on loistava tapa karkottaa keskittyminen, mutta todellinen avain menestykseen on keskeytysten maksimointi.

Kiitos nykyisen teknologian ja notifikaatioiden voimme nauttia siitä etuoikeudesta, että olemme jatkuvasti reaktiivisessa tilassa - niin töissä kuin vapaalla. Aina on jossain joku värähdys, punainen pallura tai ilmoituspalkki vinkkaamassa, että nyt on jotain jännittävää, mihin reagoida.

Näytöllesi pomppaa ilmoitus jokaisesta uudesta viestistä ja taskussasi värähtää, kun olet saanut tykkäyksen ja kontaktisi Petri-Jyrki on päivittänyt uuden kuvan Teneriffalta. Onhan tärkeää pysyä perillä kaikesta, eikö vain? Jopa Petri-Jyrkin jalkateristä rantahiekalla.

Mitä enemmän ja läpipuskevampia ilmoituksia saat, sen parempi. Tuo jatkuva, läpitunkeva ilmoitusten virta pitää yllä jännitystä, kuin eläisit trillerissä. Voit tehostaa typeröittävää vaikutusta luomalla itsellsesi vahvan ahdistusreaktion jokaista notifikaatiota kohtaan. Ajattele, että jokainen ilmoitus kätkee sisäänsä jotain akuuttia ja työlästä.

Mikäli ulkomaailma ei tarjoa sinulle tarpeeksi häiriöitä, niin opettele keskeyttämään itsesi. Jos olet vielä aloittelija typerässä työssä ja teet keskittynyttä työtä, niin riko keskittyminen toistuvasti. Kun eteesi tulee vaikea työtehtävä, ota puhelin taskusta tai avaa työviestin saadaksesi helppoa dopamiinia. Näin opit keskeyttämään itsesi aina haasteiden ilmetessä, ja varmistat, ettei keskittymisestä pääse tulemaan tapa.

Nykyisin puhutaan paljon tarkkaavaisuushäiriöistä, mutta harmillisesti kaikki eivät ole saaneet niitä synnyinlahjana. Ei kuitenkaan huolta, sillä jokainen itseään kunnioittava typerän työn tekijä onnistuu kyllä hankkimaan itseaiheutetun keskittymishäiriön ADT:n, kun jaksaa sitkeästi monitoheloi ja rikkoo keskittymistään.

Toivon sinulle keskittymiskyvytöntä ja keskeytyksien täyteistä työpäivää!

Vessi Junalainen
Typerän työn tietäjä
Typeryyden Akatemia

Mikäli Vessin ravistelu olisi tarpeen työporukallesi, niin kurkkaa uudet Typerän työn valmennukset!

Typerän työn taito: Miten pääset työssä epävireeseen?

Kuva: Midjourney


Teemme työtä näyttöjen, hiirien ja näppäimistöjen äärellä, mutta merkittävin työinstrumenttimme on kehomielemme. Typerässä työssä on olennaisen tärkeää pitää tämä instrumentti mahdollisimman epävireessä. Esimerkiksi sillä että olet esimerkiksi ylikierroksilla, liian väsynyt tai aivan väärässä tunnetilassa siihen mitä olet tekemässä.

Taukojen tarve on usein puhuttu myytti. Ne on keksitty niille, jotka eivät kestä toimistosoturin elämää.

Jos vielä harjoittelet typerän työn saloja ja sorrut taukojen pitämiseen, niin tee se oikein. Istu tauoilla paikallasi sekä selaa somea ja uutisia koneen tai puhelimen ruudulta. Tämä on aivoillesi ja mielellesi samanlaista kuormitusta kuin normaali tietotyö ja näin et pääse tippumaan pois työmoodista tauoillakaan.

Ylenpalttinen kahvin juonti on yksi arvostetuimmista keinoista ylläpitää epävireyttä. Aloita aamusi kahvin tankkauksella tyhjään vatsaan, miettimättä koskaan, tarvitsetko sitä todella ja mikä määrä olisi riittävä. Ei sitten tarvitse vettäkään juoda. Amatöörin ja ammattilaisen ero kulkee pannullisessa kahvia lounaaseen mennessä.

Mikäli käytät lauseita “päivä ei lähde millään käyntiin ilman kahvia” tai “ei pysty ajattelemaan ilman kahvia”, niin onnittelut, nämä ovat merkkejä addiktiosta ja vieroitusoireista. Kokeile vaihtelun vuoksi, miltä nuo lauseet kuulostaisivat, jos korvaat sanan kahvi viinalla tai amfetamiinilla. Kahvia juomattomille suosittelen energiajuomia - niistä saa hyvin kofeiinia ja bonuksena hienon kattauksen lisäaineita.

Veden juonti on heikoille. Juo sitä vain, kun sinulla on jano eli olet jo nestehukassa ja kognitiivinen suorituskykysi on jo heikentynyt. Toisaalta, miksi edes juoda, jotta paahtamisen imu ei katkea turhiin vessareissuihin? Sarasvuon Jarikin veti aikoinaan kokonaisia valmennuspäiviä käymättä kusella että pysyi hyvä jännite yllä.

Toivotan sinulle oikein epävireistä työpäivää!


Vessi Junalainen
Typerän työn tietäjä
Typeryyden Akatemia


Mikäli Vessin ravistelu olisi tarpeen työporukallesi, niin uudet Typerän työn valmennukset!

Typerän työn taito: Miten päästä tehokkaimmin tuuliajolle?

Kuva: MidjourneyTyön vietävänä oleminen eli tuuliajo on typerän työn keskeinen elementti ja loistava tapa viettää typeriä työpäiviä. Ylisuorittavan työotteen vastakohdan eli paapovan työotteen kannattajat nojaavat siihen, että paras tapa virrata työssä on heittäytyä työn armoille, täydelle tuuliajolle. Näin työpäivät rullaavat kuin pesukoneessa olisi.

Luontaisesti tuuliajoa voi edistää passiivisuudella sekä epämääräisyydellä, josta kirjoitin pari viikkoa sitten. Todelliset tuuliajon taitajat kuitenkin varmistavat tuuliajolle päätymistä myös ahkeran aktiivisesti.

Tehokas tapa pitää aktiivista tuuliajoa yllä on olettaa, että jotain pahaa tapahtuu, jos et kyttää viestimiä jatkuvasti. Maailma voi romahtaa milloin vain. Tälläkin hetkellä joku varmasti tuijottaa aggressiivisesti näyttöruutuaan, koputtaa pöytäänsä ja sadatellen odottaa sinulta viestiä: “Jo on perkele kun ei minun viestiin vastata.” Ihmisillä ei varmasti ole työssään muuta tekemistä.

Avainsana aktiiviseen tuuliajoon on ylipalvelualttius. On tärkeää, että reagoit kaikkiin pieniinkin pyyntöihin heti ja sivuutat omat tekemisesi. Työkaverit, asiakkaat ja yhteistyötahot oppivat siinä samalla ettei heidän tarvitse ennakoida lainkaan pyyntöjensä kanssa, koska olet aina saatavilla ja kaikki tapahtuu aina heti kun pyytää. Näin saat luotua itsellesi odotuksen, että sinun täytyy jatkossakin vastata heti ja tuuliajo pysyy päällä ihan automaattisesti.

Työyhteisötasolla aktiivista tuuliajoa saadaan ruokittua tehokkaasti sillä, että viestinnästä ei ole selkeitä pelisääntöjä, eikä auki kerrottuja odotuksia siitä, että millä vasteajalla ihmisten oletetaan vastaavan. Tai edes että missä kanavissa erilainen viestintä tapahtuu. Näin saadaan etenkin tunnollisimmat ihmiset kyttäämään kaikkia viestintäkanavia jatkuvasti, mikä tekee työpäivistä yhden suuren seikkailun. Parhaimmillaan koko työyhteisö voi päästä aktiiviselle tuuliajolle.

Olemme työelämässä jo sen verran hyvässä tilanteessa, että ihmiset tarkistavat viestimiään keskimäärin kuuden minuutin välein, mutta kyllä typerän työn taitajat pääsevät pariin minuuttiin. Parhaat ehkä jopa minuuttiin, vaikka oma työnkuva ei ole päivystävä. Suunta on onneksi lupaava, sillä meille tulee koko ajan uusia ja tehokkaampia teknologioita, algoritmeja ja sovelluksia, jotka auttavat meitä olemaan jatkuvasti tavoitettavissa ja multipaskaamassa jokaisena valveillaolotuntina. Ehkä jonain päivänä onnistumme typeröittämään unemmekin.

Toivon sinulle tuuliajoista työviikkoa!

Vessi Junalainen
Typerän työn tietäjä
Typeryyden Akatemia


Mikäli Vessin ravistelu olisi tarpeen työporukallesi tyhypäivässä tai pikkujouluissa, niin kurkkaa uudet Typerän työn valmennukset!