close flow
flow-kirja - jussi venäläinen - flow akatemia

Haluamme auttaa sinua pääsemään flow'hun. Saat kirjeessä viikottain vinkkejä, työkaluja ja näkökulmia miten työskentelet viisaasti, virtaavasti ja valmentavasti.

Maistiaisena ja introna sisältöihimme saat samalla 16-sivuisen Viisaan työn oppaan.

Blogi

Typerän työn taito: Miten päästä tehokkaimmin tuuliajolle?

Kuva: Midjourney



Työn vietävänä oleminen eli tuuliajo on typerän työn keskeinen elementti ja loistava tapa viettää typeriä työpäiviä. Ylisuorittavan työotteen vastakohdan eli paapovan työotteen kannattajat nojaavat siihen, että paras tapa virrata työssä on heittäytyä työn armoille, täydelle tuuliajolle. Näin työpäivät rullaavat kuin pesukoneessa olisi.

Luontaisesti tuuliajoa voi edistää passiivisuudella sekä epämääräisyydellä, josta kirjoitin pari viikkoa sitten. Todelliset tuuliajon taitajat kuitenkin varmistavat tuuliajolle päätymistä myös ahkeran aktiivisesti.

Tehokas tapa pitää aktiivista tuuliajoa yllä on olettaa, että jotain pahaa tapahtuu, jos et kyttää viestimiä jatkuvasti. Maailma voi romahtaa milloin vain. Tälläkin hetkellä joku varmasti tuijottaa aggressiivisesti näyttöruutuaan, koputtaa pöytäänsä ja sadatellen odottaa sinulta viestiä: “Jo on perkele kun ei minun viestiin vastata.” Ihmisillä ei varmasti ole työssään muuta tekemistä.

Avainsana aktiiviseen tuuliajoon on ylipalvelualttius. On tärkeää, että reagoit kaikkiin pieniinkin pyyntöihin heti ja sivuutat omat tekemisesi. Työkaverit, asiakkaat ja yhteistyötahot oppivat siinä samalla ettei heidän tarvitse ennakoida lainkaan pyyntöjensä kanssa, koska olet aina saatavilla ja kaikki tapahtuu aina heti kun pyytää. Näin saat luotua itsellesi odotuksen, että sinun täytyy jatkossakin vastata heti ja tuuliajo pysyy päällä ihan automaattisesti.

Työyhteisötasolla aktiivista tuuliajoa saadaan ruokittua tehokkaasti sillä, että viestinnästä ei ole selkeitä pelisääntöjä, eikä auki kerrottuja odotuksia siitä, että millä vasteajalla ihmisten oletetaan vastaavan. Tai edes että missä kanavissa erilainen viestintä tapahtuu. Näin saadaan etenkin tunnollisimmat ihmiset kyttäämään kaikkia viestintäkanavia jatkuvasti, mikä tekee työpäivistä yhden suuren seikkailun. Parhaimmillaan koko työyhteisö voi päästä aktiiviselle tuuliajolle.

Olemme työelämässä jo sen verran hyvässä tilanteessa, että ihmiset tarkistavat viestimiään keskimäärin kuuden minuutin välein, mutta kyllä typerän työn taitajat pääsevät pariin minuuttiin. Parhaat ehkä jopa minuuttiin, vaikka oma työnkuva ei ole päivystävä. Suunta on onneksi lupaava, sillä meille tulee koko ajan uusia ja tehokkaampia teknologioita, algoritmeja ja sovelluksia, jotka auttavat meitä olemaan jatkuvasti tavoitettavissa ja multipaskaamassa jokaisena valveillaolotuntina. Ehkä jonain päivänä onnistumme typeröittämään unemmekin.

Toivon sinulle tuuliajoista työviikkoa!

Vessi Junalainen
Typerän työn tietäjä
Typeryyden Akatemia


Mikäli Vessin ravistelu olisi tarpeen työporukallesi tyhypäivässä tai pikkujouluissa, niin kurkkaa uudet Typerän työn valmennukset!

Typerän työn taito: Multipaskauksen mestariksi

Kuva: Midjourney

Typerän työn ytimessä on multipaskaus, eli monen asian tekeminen yhtaikaa - paskasti. Keskittyminen nimittäin on niille, jotka eivät osaa työstää useaa asiaa samanaikaisesti.

Itse tykkään kutsua tätä toimintatapaa monitoheloinniksi. Sen aikana voit kokea olevasi tosi dynaaminen ja energinen, kun teet niin paljon asioita. Samalla ylikuormitut niin että jo lounaalla tuntuu kuin olisit paiskinut päivän verran hommia.

Tärkeänä periaatteena multipaskaukseen pidä jatkuvasti kaikki työ ja informaatio näkyvillä. Näin sinulla on jatkuvat edellytykset päätyä multipaskaamaan eikä keskittyminen pääse vahingossakaan yllättämään.

Typerän työn ammattilaiset tunnistaa yleensä kurkkaamalla heidän nettiselaintaan. Siellä on auki niin monia välilehtiä, että välilehtipalkkeihin ei mahdu välilehdillä auki olevien sivustojen otsikot, eivätkä edes sivustojen logot. Näin saat aikaiseksi kivan pelin etsiä oikeaa välilehteä.

Toinen tärkeä periaate multipaskaukseen on keskittymisen välttäminen. Hanki siis itsellesi mahdollisimman paljon keskeytyksiä erilaisten notifikaatioiden kautta. Mikäli teknologia ja muut ihmiset eivät tarjoile sinulle tarpeeksi keskeytyksiä, niin opettele itse keskeyttämään itsesi.

Kun teet keskittynyttä työtä - mikäli siis olet niin aloittelija typerässä työssä -  keskeytä itsesi säännöllisesti. Tätä kannattaa tehdä etenkin heti haastavan hetken tullen. Eli heti työn ollessa vaativaa ota kännykkä käteen ja hanki sieltä helppoa dopamiinia. Työviestimet toimivat myös korvikkeena. Näin opetat itsesi typeryyteen eikä pääse keskittymisestä mikään tapa tulemaan.

Toivon sinulle multipaskaavaa työviikkoa!

Vessi Junalainen
Typerän työn tietäjä
Typeryyden Akatemia

Mikäli Vessin ravistelu olisi tarpeen työporukallesi tyhypäivässä tai pikkujouluissa, niin uudet Typerän työn valmennukset!

Typerän työn taito: Epämääräisyyden autuus

Kuva: Midjourney

Epämääräisyys on keskeinen elementti typerän työn taidossa. Eli ettet tiedä mitä tulee tehdä ja mikä on olennaista. Tai miten, milloin ja miksi jokin asia tulee tehdä.

Monet työyhteisöt onnistuvat viljelemään epämääräisyyttä mallikkaan typerästi työntekijöilleen, mutta voit ruokkia sitä myös itse. Tässä siihen muutama keino.

Taitava typerän työn tekijä pitää tavoitteet sumeina kautta linjan, suurista pieniin. Paras jos et mieti niitä koskaan. Näin sinulla on jatkuvasti takaraivossasi epävarmuus siitä, että teetkö olennaisia asioita ja miksi ylipäätään teet työtäsi.

Asioiden priorisointi kannattaa pitää mahdollisimman joustavana. Olet oivan typerällä tasolla, jos päivän mittaan kurkit jatkuvasti tehtävälistaasi ja käytät aikaasi ja energiaasi tehtävien välppäämiseen: “Mitähän tässä nyt oikein kannattaisi tehdä?”

“Ihmisiä ei hukuta työn määrä, vaan sen epämäärä.” - Lauri Järvilehto

Suunnittelun suhteen ilmiselvästi epämääräisin tie on jättää se työt suunnittelematta. Sydäntäni lämmittää, että 72 prosenttia suomalaisista ei suunnittele työpäiviään lainkaan. Jos ajatellaan ihanteellista suomalaista työelämää, niin se on silti liian vähän.

Koen kuitenkin lohtua siitä, että osa työnsä suunnittelijoista toteuttaa epämääräistämiseen ehkä jopa suunnittelemattomuutta hienompaa keinoa: epämääräisyyden tuplavarmistusta.

Epämääräisyyden tuplavarmistajat suunnittelevat, mutta eivät tee mitä suunnittelevat. He tekevät suunnitelmia, mutta eivät itsekään usko niihin ja heittävät suunnitelmansa roskiin heti tilanteen tullen, vaikka mikään ei pakottaisi hylkäämään niitä.

Parhaimmillaan tuplavarmistajat saavuttavat epämääräisyyden valaistumisen eli täyden uhriutumisen, jossa usko tavoitteisiin, priorisointiin ja suunnitteluun on mennyttä. He virtaavat autuaasti työarjessaan täysin työn vietävinä. Päivät menevät kuin pesukoneessa olisi.

Toivon, että nämä auttoivat sinua kohti epämääräisyyttä ja typerämpää työntekoa.

Vessi Junalainen
Typerän työn tietäjä
Typeryyden Akatemia


Mikäli Vessin ravistelu uppoaisi työyhteisöllesi pikkujouluissa tai tyhypäivässä, niin kurkkaa uudet Typerän työn herätyskokoukset!

Typerän työn taito: Näin päätät työpäiväsi typerästi

Kuva: Midjourney

Työpäivien typerään päättämiseen on kaksi koulukuntaa: ylisuorittava ja ylijoustava.

Ylisuorittava tapa on puskea työpäivä yli ja tehdä maailma valmiiksi. Siitä huolimatta, että ylipitkä todo-lista on itsesi tekemä, eikä kukaan muu sen tekemistä sinulta odottaisi. Samoin kuin lapsena opetettiin syömään lautanen tyhjäksi, niin pitäähän todo-listatkin saada tyhjäksi. Levätä voi sitten kun on pakko.

Yksi näppärä ylisuorittamisen tapa on jättää mailit iltaisin luettavaksi, jotta työt eivät pääse poistumaan mielestä vapaa-ajallakaan. Näin ei pääse tapahtumaan palautumista, jolloin seuraavanakin työpäivänä typeröinti tapahtuu lähes automaattisesti. Mikäli et tee töitä ilta-aikaan, niin toinen vaihtoehto on tupata arki niin täyteen erilaisia harrastuksia, projekteja, velvoitteita ja kissanristiäisiä, että koko elämä tuntuu suorittamiselta.

Ylijoustava tapa on jäädä tuuliajolle, eräänlaiseen “välitilaan”, jossa et ole kunnolla töissä etkä vapaalla. Et varsinaisesti tee töitä, mutta työt pyörivät mielessä: “Onkohan jotain mitä jäi tekemättä ja hoitamatta? Palaakohan jossain jotain minun takia?” Tätä on helppo ruokkia sillä, ettet tee työpäivälle selkeää lopetusta tai varsinkaan mitään lopetusrutiinia.

Riippumatta kumpi tapa on sinulle toimivin, niin työpäivää päättäessäsi katso työlistaasi ja keskity tekemättä oleviin tehtäviin, jotta saat ruokittua riittämättömyyden tunnetta - syyllisyys on mainiota polttoainetta. Tärkeä ohjenuora on myös jättää ilmaan epämääräisyyttä, että sinulle jää pelko mitä huominen tuo tullessaan.

Typerän työpäivän lopetuksen tavoite on ylläpitää stressiä, että seuraavalle päivälle on koneessa jo valmiiksi kortisolia ja adrenaliinia. Et tarvitse käynnistystä aamulla, kun et missään vaiheessa lepää tai nuku kunnolla. Mitä enemmän työt tulevat uniin, sitä paremmin olet heti aamulla valmiiksi työmoodissa.

Toivon, että tällä paletilla saat luotua itsellesi epävarmuutta, stressiä ja ahdistusta ja jäät töiden jälkeen hyvällä onnistumisprosentilla taistele tai pakene -tilaan. Parhaimmillaan olet siinä kellon ympäri.

Vessi Junalainen
Antiflow’n ja typerän työn asiantuntija
Typeryyden Akatemia

Mikäli Vessin näkökulma uppoaisi työyhteisöllesi pikkujouluissa tai tyhypäivässä, niin kurkkaa uudet Typerän työn valmennukset!